AKTUELNO

Već nekoliko dana priča se kako u Srbiju stiže najsmrtonosniji brazilski soj koronavirusa koji je u ovoj zemlji odneo mnogo života za kratko vreme.

Doktorka Vesna Mioljević, epidemiolog KCS, kaže za Pink da ovaj soj koronavirusa još uvek nije registrovan u našoj zemlji, kao i da se situacija redovno prati. Mioljević ističe da je vakcina manje efikasna protiv ovog soja virusa, ali da štiti - što je najvažnije.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovih dana se mnogo priča o pojavi brazilskog soja, kog još u Srbiji zvanično nema. Sve države sveta, pa i naša, svakodnevno vrše očitavanje i uzimanje uzoraka i do sada brazilski soj nije izolovan u Srbiji. Za ovaj soj je karakteristično da je u Brazilu izazvao veliki broj inficiranih i umrlih. Ono što se za sada zna i što je zvanično, jeste da vakcina štiti, ali da su manje efikasne prema brazilskom soju nego prema ovom starom soju virusa - kaže Mioljević.

Foto: TV Pink Printscreen

SRBIJA NA 15. MESTU PO BROJU ZARAŽENIH U EVROPI:

Petar Kočović, profesor informacionih tehnologija, kaže da u velikom broju zemalja u Evropi pada broj zaraženih, kao i da se naša zemlja nalazi na 15. mestu po broju pozitivnih pacijenata na našem kontinentu.

U Aziji raste broj zaraženih. U Evropi svuda pada, sem u Portugalu gde raste. Raste i u Sloveniji i Hrvatskoj. Gruzija raste, Litvanija takođe raste. Estonija je dobra. Holadnija, Nemačka i Francuska lagano rastu, a ostali lagano padaju, među njima smo i mi. Mi smo po broju zaraženih na 15. mestu što je dobro. Tako da, lagano sve pada - istakao je Kočović.

Foto: TV Pink Printscreen

Trend pada, ali kao što vidite nije to nešto upečatljivo da imamo iz nedelje u nedelju pad od po 1.000 ljudi, pa da dođemo na 100. Suština je ta brza imunizacija, to je i Izrale pokazao. U što kraćem vremenu da se vakciniše što veći broj ljudi. Svi se pitaju kada ćemo postići kolektivni imunitet, to će biti kada se svi vakcinišemo i pređemo preko 50 posto vakcinisanih građana starijih od 18 godina i da uđemo u finiš borbe s pandemijom - kaže Mioljević.