AKTUELNO

Brazilski soj koronavirusa P.1 koji je, kako navode pojedini stručnjaci u svetu, smrtonosniji od "klasičnog" soja, vrlo brzo bi mogao da dođe i u Srbiju - ako već nije.

Naši stručnjaci kažu da jedino masovna vakcinacija može zaustaviti širenje ovog mutanta, kao i stvaranje novih sojeva koji mogu biti infektivniji, smrtonosniji i otporniji na vakcine i terapiju!

Dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici, upozorila je juče da postoje naznake da se brazilski soj već nalazi u Srbiji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ima naznaka da se u Srbiji pojavio i brazilski soj virusa - upozorila je ona za RTS i dodala da je svaki novi soj koronavirusa "sve gori", i što se tiče prenosivosti i smrtnosti.

Kurir je i ranije pisao o ovom opasnom soju koji je stigao u Evropu i preti Srbiji, a koji je u žarištu Brazilu učetvorostučio smrtnost budući da je tamo korona u januaru dnevno odnosila oko 1.000 života, dok je samo 6. aprila zabeleženo 4.211 smrtnih slučajeva.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- U Srbiji za sada još nije laboratorijski potvrđeno prisustvo brazilskog soj - rekla je za Kurir virusolog prof. dr Tanja Jovanović, profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, ali je, kako kaže, vrlo verovatno da će u nekom trenutku doći i kod nas.

Ona je napomenula da je uprkos specifičnoj mutaciji na brazilskom soju zadržana efikasnost vakcina u sprečavanju teških formi bolesti, sprečavanju hospitalizacije i potrebe za intenzivnom negom, ali i da se ta varijanta virusa "intenzivno prati, jer ako dođe do još nekih mutacija, može dovesti u pitanje i težinu kliničke slike, terapiju, a i efikasnost vakcina".

- Pretpostavlja se da ima veću infektivnost, ali studije još nisu završene. Još uvek nije dokazana ni veća smrtnost što ne znači da u nekom trenutku neće biti - kaže dr Jovanović.

Dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, objašnjava za Kurir da brazilski soj nosi jednu mutaciju koja je ista kao i kod britanskog soja i drugu koja je nastala u južnoafričkom soju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Prva "britanska" mutacija je definitivno vezana za veću infektivnost, a taj britanski soj je davao i lošiju kliničku sliku. Kod južnoafričkog soja, sa ovom drugom mutacijom koju ima i brazilski, je zabrinjavajuće to što se sumnja da, kod ljudi koji su preležali dosadašnje korone, može da se podvuče pod njihov imuni sistem, odnosno da ih imunitet koji su stvorili na dosadašnje sojeve ne štiti od ovog brazilskog, odnosno južnoafričkog soja - navodi dr Begović, koja upozorava da se sojevi šire i da je neophodno da sada sa vakcinama probamo da smanjimo efekat korone na populaciju, oslobodimo zdravstveni sistem pritiska i sačuvamo živote ljudi.