AKTUELNO

Slava je isključivo srpski običaj i u našem jeziku ima 20 sinonima za ovaj običaj.

Počela je sezona slava, nakon Svete Petke, pravoslavni vernici slavili su Svetog Luku, slede Sveti Dimitrije (Mitrovdan), Vrači, pa Sveti Aranđel... Slavimo slave, odlazimo kod prijatelja, a da li ste se ikada zapitali kako pravosavni vernici treba pravilno da je slave?

Etnolog Dragomir Antonić je za portal Pink.rs rekao da je slava ili Krsno ime srpski, narodno–crkveni običaj i najvažniji porodični praznik, uvek povezan sa danom određenog hrišćanskog svetitelja.

Foto: foto: Wikipedija

Slava je isključivo srpski običaj, jer i kad je praznuju pripadnici drugih naroda slave je kao srpski i pravoslavni običaj.

Ukupno 20 imena ima za ovaj jedan običaj, a pretpostavlja se da ima još naziva koji ovde nisu zabeleženi.

-Slava je veoma obiman kompleks običaja i obreda sa mnogo oblasnih razlika u shvatanjima i u izvođenju, a i sam naziv ima više sinonima. Tako se slava zove i: krsno ime, sveti, sveto, blagdan, krsna slava, praznik, služba, den, sečemo leb, lomimo leb, panagir, svetac, svetec, sveden, panađur, pamet svetom, kućanska slava, liturgija, liturđija, leturđija - naglasio je on.

Na pitanje koje je poreklo slave, Antonić kaže da postoji sijaset mišljenja i tumačenja, ali bez obzira na svu različitost u mišljenjima, ostaje činjenica da Srbi danas čuvaju i poštuju slavu kao najvažniji običaj.

OBIČAJI

Slava se kod Srba, po narodnoj tradiciji, nasleđuje, ali se ne deli. Dok je otac živ, sin ili sinovi ne preuzimaju slavu već je slave sa ocem. Preuzimanje slave za života oca znači da se porodica i formalno podelila. Ako otac nije u snazi, sin preuzima sve obaveze oko slave, ali je otac domaćin slave.

Kada otac umre, onda sinovi preuzimaju slavu. Ako ima više braće, mogu se dogovoriti da slavu preuzme samo jedan ili je preuzimaju svi. Prve godine po smrti oca slava se drži u porodičnom krugu, bez gostiju i velikog veselja.

Pravoslavna crkva zastupa suprotno mišljenje. Po njenom tumačenju, sin ili sinovi, čim zasnuju sopstveno domaćinstvo i odu od roditelja, počinju sami da slave.

Foto: foto: Wikipedija

PRIPREMA ZA SLAVU

Na nekoliko dana pred slavu, u domu u kome se slavi, počinju pripreme kako bi se slava što svečanije i dostojnije dočekala. Kuća se rasprema, čisti i sređuje, priča Antonić.

1. Osveštenje vodice

U vreme pred slavu sveštenik sveti vodicu u domovima koji slave. Za osveštenje vodice treba pripremiti: činiju sa vodom, buket bosiljka, manju sveću. Uz to se može pripremiti i kadionica sa žarom, tamjan i spisak ukućana, mada u gradovima to sveštenik uvek nosi sa sobom. Sve se to postavi na sto u sobi gde je slavska ikona, koja je na istočnom zidu sobe. Poželjno je da na obredu, kad se sveti vodica, budu svi ukućani. Zato sveštenik, bar dan ranije, zakazuje dolazak.

Onaj ko do sada nije slavio i želi to prvi put da učini, treba da ode kod sveštenika u najbližoj crkvi i da se sa njim o svemu dogovori.

Foto: foto: Wikipedija

2. Ikona

-Svaki pravoslavni dom treba da ima ikonu svoje krsne slave. Ikona se postavlja u najsvečanijoj prostoriji, trpezariji ili dnevnoj sobi, i to uvek na istočnom zidu. Poželjno je da pored ikone kućnog sveca stoji ikona Hrista Spasitelja i ikona Presvete Bogorodice - objasnio je etnolog.

3. Čirak ili svećnjak

To je predmet sa jednim krakom( ili više krakova) u koji se uglavljuje sveća. Obično se pravi od nekog teškog metala, tuča ili, u bogatijoj varijanti od srebra. Važno je da ima stabilno postolje i da se sveća dobro uglavi da se ne bi prevrnula.

Foto: foto: Pixabay.com

4. Slavska sveća

-Za slavu se kupuje veća sveća, po mogućstvu od čistog voska, najčešće dužine oko 50 cm. Ona se stavlja u čirak. Sveću pali domaćin, uz prisustvo ukućana i najbližih prijatelja. Domaćin se prekrsti, pomene u molitvi Boga i ime svoje krsne slave, celiva sveću i pali je šibicom. To se radi neposredno pre rezanja kolača, ako sam domaćin reže kolač ili to radi sveštenik u domu - obajsnio je Antonić.

On je ispričao da u slučaju da je kolač rezan u crkvi, domaćin pali sveću, po narodnom verovanju, u različito vreme. Negde je običaj da se sveća upali nekoliko minuta pre podneva, odnosno 12 sati. U drugim krajevima se smatra da sveću treba upaliti tačno u podne. Takođe postoji običaj da se sveća pali neposredno pre ručka, kad se gosti okupe. U svakom slučaju, domaćin pali sveću.

-Sveća gori celog dana, a gasi se kad dođe na nekoliko santimetara. Može se gasiti na više načina: domaćin se prekrsti, uzme malo sredine iz slavskog kolača i ugasi je; domaćin se prekrsti i uzme kafenu kašičicu vina i lagano sipa uz fitilj sveće - dodao je on.

5. Slavski kolač

Kolač je, kao i prosfora, kvasni hleb, i po pravilu, zamesi se osvećenom vodicom. Treba ga umesiti dan pre slave.

-Kolač se nosi kod svog paroha, u hram kome svečar pripada. Nosi ga, po pravilu, domaćin sam ili sa nekim od dece. U slučaju da je domaćin sprečen, kolač može odneti bilo ko od članova porodice. Kolač se nosi rano ujutru, obično oko sedam sati. Osim kolača, nosi se još manja činija sa žitom, mala sveća i boca crnog vina. Običaj je da se sveštenik i sveštenikov pomoćnik daruju nekom svotom novca. Po dogovoru, i ako je sveštenik u mogućnosti, kolač se može rezati i u svečarevom domu. Danas je uobičajeno da se kolač naručuje kod poslastičara ili pekara - ispričao je on.

6. Slavsko žito

Uoči slave priprema se slavsko žito koje se naziva još i koljivo.

-Kad se na dan slave upali slavska sveća, onda se najpre domaćin prekrsti i posluži žitom, a zatim i ostali ukućani. Svaki gost koji dođe na slavu najpre se služi žitom - rekao je Antonić.

Kada se sprema žito?

-Po učenju Pravoslavne crkve slavsko žito se sprema za sve slave. Po narodnom verovanju, Arhangel Mihailo i sveti Ilija su živi svetitelji pa se za njih ne priprema žito - zaključio je on.

Č.Nikolić

'