AKTUELNO

Ako se prijavite za vakcinaciju preko portala eUprave, moći ćete da birate koju vakcinu želite da primite i za nju ćete dobiti tačan termin, a evo šta se dešava ako odete na punkt za vakcinaciju bez zakazanog termina.

Borimo se sa podmuklim protivnikom koji se uvek vrati, u šta smo se uverili u poslednjih godinu dana, kaže dr Zoran Bekić, direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i direktor DZ Savski venac. Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, kaže da je kod nas došlo do zaravnjenja krive, ali ne očekuje spektakularne rezultate.

- Sve epidemiološke preporuke koje smo prihvatili, uz masovnu vakcinaciju, uspele su da dovedu do zaravnjenja. Kako budemo ubrzavali proces vakcinacije, i kriva će početi da pada. To je jedina i glavna poruka – kaže dr Bekić za “Novo jutro”.

Država je, dodaje, učinila sve što je do nje – nabavljene su vakcine, otvoreno je više od 400 punktova za vakcinaciju, punktove za masovnu vakcinuju, eUpravu…

- Sada smo došli u fazu kada smo okrenuti građanima, onima koji nisu kompjuterski obrazovani i koji ne žele da čekaju po listama. Zato su otvoreni punktovi za slobodnu vakcinaciju pri svakom domu zdravlja u Srbiji – kaže dr Bekić.

Foto: TV Pink Printscreen

Bekić pojašnjava da, ako se građanin prijavi preko eUprave, može da izabere vakcinukoju želi da primi i za nju će dobiti termin. S druge strane, oni koji dođu na punkt za slobodnu vakcinaciju, bez zakazivanja, biće u prilici da primi onu vakcinu koja je tog dana dostupna na punktu. 

- Možda će tog dana na punktu biti dostupne dve vakcine, možda tri, a možda će moći da se bira između sve četiri - kaže dr Bekić.

Na pitanje da li strani državljani mogu da dođu na punkt za slobodnu vakcinaciju, dr Bekić kaže da su državljani Srbije sada prioritet, tako da strancima ova opcija više nije omogućena. 

Stanje na Kardiologiji KCS kompleksno, pacijenti preteški

Prof. dr Dragan Simić, načelnik Kardiologije interne B klinike KCS, kaže da se ljudi sa srčanim bolestima plaše da nakon preležanog koronavirusa idu na preglede i kontrole.

- Oni na neki način nemaju redovne kontrole, pa dolazi do pogoršanja njihovog stanja. Na odeljenju više nisu pacijenti koji su imali infarkt pa im treba stent ili dva, već teški pacijenti u godinama, sa većim brojem dijagnoza i koji su u pogoršanju – kaže de Simić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je kardiologija puna, da se “traži mesto više”.

- Situacija je jako kompleksna i pacijenti su preteški – kaže dr Simić za Pink.

#dr Dragan Simić

#dr Zoran Bekić

#koronavirus