AKTUELNO

Uprkos teškoj bolesti, Ana Đoković iz Bara je rešila da rodi dete ne razmišljajući o osudi drugih ljudi.

U 27. nedelji trudnoće, Anino zdravstveno stanje se naglo pogoršalo. Život joj je visio o koncu. Obilno krvarenje lekari u Kliničkom centru Podgorica nisu mogli da zaustave. Brzo su odlučili da je avionom prebace u Beograd, i u roku od sat vremena ona je već bila u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front”.

Naši ginekolozi uradili su hitan carski rez, a nakon toga izvadili su joj ogroman tumor, ali i matericu. Međutim, ono što je najbitnije, dečak, težak svega 1.300 grama, brzo je prebačen u Institut za neonatalogiju, a njegovo stanje sada je stabilno.

Foto: Pixabay.com

Majka hrabrost pokušavala je sa svojim suprugom dugo da dobije dete, i shvata da je možda i za osudu to što je rešila da rodi uprkos oboljenju raka materice.

- Dugo smo pokušavali da dobijemo bebu i znam da većina doktora smatra moju odluku da izguram trudnoću sa karcinomom neodgovornom. Po prirodi nisam neodgovorna osoba, jer sam stalno išla na preglede. Čitave prošle godine imala sam sve uredne nalaze. Nažalost, ispalo je potpuno drugačije. Krajem februara, bila sam u četvrtom mesecu, prvi put sam čula otkucaje srca moje bebe. Tada sam malo i prokrvarila, zbog čega su me zadržali u bolnici. Rađena mi je biopsija, razne analize i nakon toga saopštili su mi dijagnozu - invazivni karcinom grlića materice - pririseća se Ana.

Foto: Pixabay.com

Prilikom porođaja, kako je rekla, bila je svesna da joj život visi o koncu, ali je odmah nakon ulaska u operacionu salu znala da će sve biti u redu.

- Moja dijagnoza je za sve bila ogroman šok. Nije lako kada to saznaš, pogotovu što kod karcinoma grlića postoje ranije faze koje mogu da se uoče. Kod mene je sve bilo preskočeno i došla sam u zadnju fazu bolesti. A pored svega toga bila sam i trudna. Dobrom voljom i pozitivnošću sam uspela sve oko mene da ubedim i da mi veruju da sve to mogu da izdržim. Možda je za nekog to ludost, ali za mene je to bio jedini način. Nisam imala dilemu - kaže Ana.

#Beba

#Bolest

#Porođaj

#Trudnoća

'