AKTUELNO

Načelnica odeljenja za anesteziologiju KBC “Dragiša Mišović” dr Duška Ignjatović kaže da je ta zdravstvena ustanova već devet meseci u kovid sistemu, te da se kratkotrajno samo u oktobru vratila normalnom radu.

- Mi smo konstantno puni. I u prethodna dva talasa smo bili određeni za pacijente sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom, sa obostranom upalom pluća, kojima je neophodan kiseonik, makar putem maske – navela je Ignjatović.

Kako kaže, lekari takve upale pluća nisu viđali ranije.

- Zahvaćene su veliki delovi pluća i pacijenti se stvarno bore za vazduh i dešava se da dođu prekasno. Teže je delovati kada dođu sedmi, osmi dan iscrpljeni od temperature – navela je ona.

Prema njenim rečima, u bolnice dolaze samo oni kojima je potrebna kiseonička podrška.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o lečenju kod kuće, Ignjatović je ocenila da se obostrana upala pluća tako ne može lečiti, bez obzira na mogućnost da se nabavi boca sa kiseonikom.

- Neophodno je svakodnevno praćenje lekara, kontrolni rendgen – upozorila je Ignjatović.

Kako kaže ne može da razume da se u ovom momentu pandemije razmišlja o bilo kakvim proslavama.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Govoreći o povratku ljudi iz dijaspore, ona je ocenila da bi uvođenje PCR testa bila dobra zaštita.

Ignjatović je navela da deca dobro prolaze i nemaju teške kliničke slike.

- Kod trudnica ima i jako teških i dobrih primera. Prosek godina u bolnici je između 50 i 60 godina - dodala je ona.

Ignjatović je istakla da se lekari koji rade u crvenoj zoni suočavaju sa velikim izazovima.

Kada uđete u crvenu zonu, kao da uđete u centrifugu. Ima toliko teških pacijenta kojima je istovremeno potrebna pomoć. Imate situaciju da u istom trenutku stiže novi pacijent sa nekim pogoršanjem - sa drugog odeljenja, iz drugog grada, sa ulice...drugom pacijentu je loše, na trećem krevetu je reanimacija...Izuzetno je dinamično

Respirator je krajnja mera, navela je ona i dodala da se do tada primenjuju sve druge kiseoničke terapije.

- Kada više nema zdravog tkiva pluća pacijent se stavlja na respirator. Statistika je tu neumoljiva. I mimo korone kada se pacijent stavi na mehaničku ventilaciju oko 70 odsto je smrtnost - navela je Ignjatović.

Naježim se kada neko u ovom trenutku pomene slavlje

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Meho Mahmutović je naveo da je situacija nepromenjena u tom gradu u odnosu na prethodne dane.

- Prema njegovim rečima, broj prijema i otpusta su slični - trenutno je 112 pacijenata u bolnici i 42 u Novopazarskoj banji. Kako je dodao klinička slika teža u odnosu na prethodni talas.

Foto: TV Pink Printscreen

- Reč je ozbiljnim obostranim upalama pluća sa velikom potrebom za kiseoničkom terapijom. Svi pacijenti u bolnici imaju upalu pluća i neophodan im je kiseonik. Terapija je ista u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. To je takozvana kiseonička terapija, ako dođe do komplikacija i antibiotic – rekao je Mahmutović.

Apelovao je na građane da se ne leče kod kuće i da je važno što pre otići na pregled u kovid ambulantu.

- Naježim se kada čujem priču o bilo kakvom slavlju u ovom trenutku. Molim građane da pomognu zdravstvenom sistemu tako što će poštovato mere – dodao je Mahmutović i dodao da je svaki kontakt rizičan.

#Duška Ignjatović

#Meho Mahmutović