AKTUELNO

Na inicijativu profesora Ivana, ministarstvo za rad finansiralo je izgradnju prvog inkluzivnog igrališta za decu sa invaliditetom u Pančevu.

Od kada je napravljeno rođena braća, Nikola i Mihajlo, najviše vole da vreme provode upravo na njemu.

Rođeni su kao zdrave bebe da bi se kasnije ispostavilo da boluju od mišićne distrofije. To saznanje za roditelje je bilo bolno, ali nisu odustali od toga da njih dvojica imaju normalan život.

Ivana Cvetković, majka ova dva dečaka, ističe da je ni malo nije lako, ali da se zbog njih bori, jer je, kako kaže, njena podrška najbitnija.

Foto: Pink.rs

Nikoli i Mihajlu znače i druženja, ali i boravak u školi. 

"Nikola je u osnovnoj školi voleo istoriju i geografiju, dok je Mihajlo malo lenjiji, ali voli da se igra na kompjuteru", rekla je majka dečaka, i dodaje da oni idu u školu i da se druže sa drugom decom.

Prepreke postoje, ali se najviše odnose na pristup kolicima na sva mesta. Ipak, zajedno ih sve savladavaju.

"Teško je kada kolicima treba da se ide negde", dodaje.

Profesor Ivan, pored ministarstva za rad najzaslužniji je za izgradnju ovog igrališta, jer je ideja upravo bila njegova.

Foto: Pink.rs

"Pokušavamo kroz igru i maštu da pozitivno gledamo na sva dešavanja koja se dešavaju u nama i oko nas. To je svakodnevna borba", rekao je Ivan.

"Moj predmet je kreativan i lep. Vole da se igraju i opuste. Vole da nešto novo nauče i nešto novo vide. Izbace i pozitivnu i negativu energiju i odlaze sa časa mnogo veseliji", rekao je profesor.

Ivan je pre dvadeset godina osnovao udruženje "Sportiko" u kojem su mnogobrojna deca napredovala u socijalizaciji i stekla neophodne životne veštine, a ovaj teren jedan je od načina da se takva praksa uspešno nastavi.

Foto: Pink.rs

Ovakva igrališta su još jedan dokaz opredeljenja Ministarstva da sistemski pristupi pitanju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom.

A na kraju dana važni su upravo ovi dečiji osmesi, tada znate da ste uradili dobru stvar za njihovo detinjstvo.

#Pančevo

#igralište

#inkluzija