AKTUELNO

Pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević istakla je danas da delovanje Ministarstva, na čelu sa ministarkom prof. dr Darijom Kisić Tepavčević, počiva na ideji izgradnje modernog društva u kome su osobe sa invaliditetom ravnopravni članovi.

„Sledeći smernice koje je još kao predsednik Vlade postavio Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, da izgradimo Srbiju kao društvo u kome svi građani imaju pravo na različitost i jednake mogućnosti, resorno Ministarstvo unapređenje položaja osoba sa invaliditetom posmatra kao prioritet, nastojeći da konkretnim delovanjem doprinese boljem položaju osoba sa invaliditetom”, naglasila je pomoćnica ministra na okruglom stolu „Unapređivanje politika pristupačnosti i izgradnja društva za sve”.

Barošević je podsetila da je Vlada Srbije donela Strategiju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period od 2020. do 2024. godine, kao i Akcioni plan za sprovođenje Strategije u periodu od 2021. do 2022. godine.

Pored unapređenja sveukupnog društvenog položaja osoba sa invaliditetom, kao jedan od prioriteta rada u tekućoj godini, navela je i nastavak kampanje SRBIJA BEZ BARIJERA, koja je pokrenuta u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom Srbije, kao i dalje pružanje finansijske podrške za realizaciju programa koji za cilj imaju obezbeđivanje pristupačnog okruženja za sve građane Republike Srbije.

Posle više decenija postojanja i rada, prvi put od osnivanja, uz finansijsku podršku Ministarstva, brojni objekti postali su dostupni osobama sa invaliditetom, poput Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beogradskog sajma, filijala PIO fonda, opština, domova zdravlja, obrazovnih i predškolskih ustanova, ustanova kulture i drugo.

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Postavljeno je preko 100 rampi u više od 40 lokalnih samouprava i finansirano je i preko 80 adaptacija, rekonstrukcija i opremanja objekata udruženja osoba sa invaliditetom u više od 30 lokalnih samouprava.

Kako je navela Barošević, Ministarstvo pruža finansijsku podršku za programe koje realizuje 33 saveza sa 513 udruženja u sastavu sa sedištem u preko 100 lokalnih samouprava na teritoriji Republike Srbije, kako bi se osobama sa invaliditetom omogućilo ostvarivanje građanskih, socijalnih i drugih prava.

Takođe, podsetila je da je Ministarstvo u prethodnom periodu obezbedilo sredstva i za opremanje i digitalizaciju sadržaja najveće biblioteke za slepe osobe na Balkanu „Dr Milan Budimir”, uvođenje video relej usluge i usluge prevođenja na terenu za gluva i nagluva lica, postavljanje zvučne signalizacije na semaforima, izgradnju i opremanje inkluzivnih igrališta i organizovanje kampova za decu sa invaliditetom, realizaciju inovativnih programa koji imaju za cilj motivisanje i jačanje kapaciteta mladih osoba sa različitim vrstama invalidnosti iz cele Srbije.

Pomoćnica ministra pozvala je predstavnike lokalnih samouprava da se u partnerstvu sa udruženjima osoba sa invaliditetom uključe u realizaciju kampanje SRBIJA BEZ BARIJERA kako bi se na jedinstven i inovativan način zajednički doprinelo stvaranju društva koje poštuje različitost.

#Biljana Barošević

#Invaliditet

#Srbija