AKTUELNO

Da bi se zaustavila pandemija, potrebno je da se stekne kolektivni imunitet, što bi, u zavisnosti od proizvodnje i distribucije, moglo da se desi u roku od godinu dana do nešto više od dve godine, piše portal Statista.

Da bi se konačno zaustavila pandemija koronavirusa, koja je za nepunih godinu dana širom sveta odnela preko 1,4 miliona života, potrebno je da se vakciniše 75 do 80 odsto svetske populacije. Ovo bi, ukoliko bi se pojačali proizvodni i distributivni kapaciteti u svetu, moglo da se desi već za oko 400 dana nakon pronalaska vakcine.

S druge strane, zdravstveni radnici širom sveta, osobe starije od 65 godina i druge ugrožene kategorije stanovništva bi mogle da budu zaštićene od kovida 19 već za 200 dana od pojave vakcine. Ovo su rezultati istraživanja objavljeni na portalu Statista, koji se bavi analizom statističkih podataka, a predvideo je tri scenarija globalne imunizacije nakon registracije prve vakcine.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Godišnje se u proseku širom sveta proizvede 3,6 milijardi doza vakcina protiv virusnih infekcija. Maksimalni proizvodni kapacitet se procenjuje na 6,4 milijarde doza. Iako bi teoretski ovo moglo biti dovoljno da se za godinu dana stvori imunitet krda, više od polovine kapaciteta je alocirano za proizvodnju ostalih vakcina - navodi ovaj portal.

Pronalazak i registracija efikasne i bezbedne vakcine protiv kovida je samo deo problema s kojim će se svet suočiti. Masovna proizvodnja cepiva, distribucija i administrativna regulativa su samo neki od izazova koji čekaju svet, a prema „najgorem“ od scenarija u ovom istraživanju, ukoliko bi se proizvodnja nastavila raspoloživim kapacitetima, uz sva postojeća ograničenja lanca snabdevanja vakcinama, moglo bi se proizvesti 1,7 milijardi doza vakcina za godinu dana. Za stvaranje kolektivnog imuniteta bi trebalo više od dve godine.

U najboljem, ali i najnerealnijem scenariju, 5,9 milijardi doza bi moglo biti distribuirano za godinu dana, ali bi to podrazumevalo „visoko pojačanu proizvodnju“, odnosno da se veliki deo kapaciteta koji proizvode druge vakcine preusmeri na proizvodnju vakcina protiv kovida.

- Iako je ovaj scenario moguć, čini se kao najneverovatniji, jer bi to zahtevalo da se proizvodni kapaciteti povuku s pravljenja drugih vakcina. Podrazumevalo bi da stanovništvo u svetu bude u potpunosti voljno da se vakciniše, a zahtevalo bi i pojačavanje distributivnih kanala - navodi se u istraživanju.

Najrealniji scenario deluje onaj prema kom će godinu dana nakon pojave vakcine, uz delimično veću proizvodnju, biti distribuirano 2,8 milijardi doza vakcina godišnje, a imunitet krda će se postići za oko 400 dana. Svi scenariji predviđaju dovoljnu dozu vakcina da se vakciniše najugroženije grupe.

Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut“, rekla je da će imunizacija stanovništva u Srbiji biti vanredna i preporučena:

- Najpre se vakcinišu zdravstveni radnici, ali istovremeno i starije stanovništvo.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Scenario 1

Uz postojeće kapacitete u svetu, za 365 dana bi se moglo proizvesti 1,7 milijardi doza vakcina, a imunitetu krda bismo se približili za nešto duže od dve godine .

Scenario 2

Uz nešto pojačane proizvodne kapacitete i lanac distribucije, za godinu dana bi moglo da bude distribuirano 2,8 milijardi doza, a imunitet krda bi se postigao za više od 400 dana.

Scenario 3

Uz visoko pojačanu proizvodnju i novu logistiku za distribuciju, za godinu dana bi se distribuiralo 5,9 milijardi doza vakcina i postigao bi se kolektivni imunitet.

#Srbija

#Vakcina

#koronavirus