AKTUELNO

Međunarodna vozačka dozvola traje tri godine i košta 2.000 dinara.

Većina građana Srbije se i ovog leta odlučuje da godišnji odmor provede na plažama Grčke. Agencije nude različite aranžmane u koje je često uključen i avionski ili autobuski prevoz, ali kako Grčka u zavisnosti od destinacije nije mnogo daleko, mnogi razmišljaju da na put idu svojim automobilom.

Foto: Pixabay.com

Pink. rs vam otkriva da li vam je za Grčku potrebna međunarodna vozačka dozvola.

Grčki propisi predviđaju da građani zemalja Evropske unije mogu da koriste svoje vozačke dozvole, dok državljani ostalih zemalja (izvan EU, Amerike, Kanade, Australije itd…), među kojima je i Srbija, treba da pored važeće saobraćajne, poseduju i međunarodnu vozačku dozvolu za legalnu vožnju automobila u Grčkoj.

Međunarodna vozačka dozvola vadi se u nekoj od mnogobrojnih poslovnica Auto-moto saveza širom Srbije,  košta 2.000 dinara i traje 3 godine, osim ako vam ranije ističe vozačka dozvola, onda traje koliko i dozvola.

Među našim građanima se često čuje polemika o tome da li je potrebna međunarodna vozačka dozvola za Grčku ili ne, a zabuna nastaje uglavnom zbog toga što grčka policija u većini slučajeva našim turistima ne traži na uvid ovaj dokument, kao što ga i mnoge rent a car agencije za iznajmljivanje automobila takođe ne traže na uvid.

Grčki policajci umeju i da "zažmure na jedno oko"

Foto: YouTube screenshot

Oni često “zažmure na jedno oko” iako bi to po zakonu trebalo da rade. Međutim, to što grčka policija ne mari mnogo za međunarodne vozečke dozvole, ne znači da se ne može dogoditi da naprasno zatraži da pokažete istu bez prethodnog upozorenja.

Za Makedoniju je neophodan i zeleni karton

Zeleni karton je prepis polise osiguranja u inostranstvu i obavezan je dokument za Makedoniju, tako da ako idete u Grčku preko Makedonije morati imati ovaj dokument, koji košta 1.500 dinara. Nabaljva se kod osiguravajuće kompanije kod koje je vozilo osigurano. Zeleni karton nije potreban u zemljama Evropske Unije, kao ni u Švajcarskoj, ali je pored Makedonije neophodan i ako putujete u Bosnu i Hercegovinu, Rusiju, Belorusiju Ukrajinu, Moldaviju Albaniju, Turski, Izrael, Iran, Maroko i Tunis.

Dakle, propisi kažu da kada vas zaustavi, policija u Grčkoj ima legitimno pravo da vam zatraži međunarodnu dozvolu na uvid, iako se to u praksi veoma retko dešava.

Mnogi turisti tokom više godina letovanja u Grčkoj nisu ni bili u situaciji da imaju bilo kakav kontakt sa saobraćajnom policijom na putu, međutim važno je da znate da neke od osiguravajućih kuća neće pokriti vašu štetu u slučaju saobraćajne nezgode.

Foto: Promo

Za međunarodnu vozačku dozvolu potrebno je:

Izdavanje se vrši na lični zahtev i uz prisustvo korisnika. Važeća lična karta na uvid.Važeća vozačka dozvola, na osnovu koje se zahteva izdavanje međunarodne vozačke dozvole na uvid, kao i fotokopija te dozvole.Dve fotografije formata 35 mm x 45 mm koje ispunjavaju uslove za izdavanje vozačke dozvole.Dokaz o uplati propisane naknade.

Situacija ako doživite saobraćajnu nezgodu

Međunarodnu vozačku dozvolu će vam grčka policija sigurno tražiti u slučaju da ste učesnik u nekoj saobraćajnoj nezgodi, bez obzira da li ste vi krivi ili ne.

Foto: Pixabay.com

Dakle, propisi su jasni, kao i praksa, a na vama je da odlučite da li je bolje da rizikujete 20 EUR (koliko trenutno košta MVD sa važenjem od tri godine) ili da jednostavno računate na sreću i razumevanje saobraćajnih policajaca, koji su nam bar do sada uvek bili naklonjeni.

#AMSS

#Automobil

#Grčka

#Međunarodna vozačka dozvola

'