AKTUELNO

Dokument se vadi u AMSS, važi tri godine i potrebno je da izdvojite 2.810 dinara.

Iako se već nekoliko godina u Srbiji izdaju elektronske vozačke dozvole, naši vozači i dalje moraju da poseduju Međunarodnu vozačku dozvolu prilikom boravka u pojedinim stranim zemljama.

Ova dozvola nije potrebna, recimo, u Grčkoj, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, gde naši građani najčešće idu na letovanje ili prolaze kroz te zemlje. Međutim, vozači pre polaska na put obavezno treba da se informišu jer je u 33 države na svetu i dalje potrebna ova dozvola.

Stručnjaci za saobraćaj objašnjavaju zašto je potreban ovaj dokument, kog se vozači sete u poslednjem trenutku pred putovanje.

Za koje zemlje nije potrebna MDV

- Azerbejdžan - Albanija - Austrija - Belorusija - BiH - Bugarska - Velika Britanija - Gruzija - Estonija - Zambija - Izrael - Irska - Kipar - Luksemburg - Litvanija - Mađarska - Malta - Moldavija - Nikaragva - Paragvaj - Peru - Poljska - Portugal - Rumunija - Slovačka - Slovenija - Sudan - Turska - Filipini - Finska - Hrvatska - Češka

Ozbiljne posledice

- Međunarodna vozačka dozvola (MVD) jeste isprava koja potvrđuje da ste osposobljeni da upravljate određenom kategorijom vozila. Zakonom je javno ovlašćenje za izdavanje povereno AMSS - kažu naši sagovornici i dodaju:

- Izdaje na osnovu međunarođne Bečke konvencije o saobraćaju na putevima. Njen primarni cilj je bio da se uvede jednoobrazan dokument koji će u inostranstvu svedočiti o posedovanju nacionalne vozačke dozvole i koji će se koristiti kada vozač upravlja vozilom van granica svoje zemlje. Međutim, potpisivanjem brojnih bilateralnih sporazuma o priznavanju važenja vozačkih dozvola, s vremenom se smanjivao broj zemalja u kojima morate imati MVD.

Sagovornici upozoravaju da se pre puta treba obavezno informisati na sajtu AMSS:

- Mnogi vozači kažu da im u inostranstvu nikad nisu tražili Međunarodnu vozačku dozvolu. Međutim, to ne znači i da im policija neće tražiti ukoliko je u toj zemlji obavezna. Posledice mogu biti ozbiljne, od vraćanja s graničnog prelaza do neisplate štete u slučaju udesa za koji niste krivi ili kazne, koja može biti vrlo visoka jer se u ovom slučaju tretira kao da uopšte nemate vozačku.

Brojke

2 hiljade dinara iznosi naknada za izdavanje MDV 810 dinara iznose administrativne takse 3 godine važi MVD

Šta je sve potrebno

Dokument se vadi u AMSS, važi tri godine i potrebno je da izdvojite 2.810 dinara. Izrada je na licu mesta, a ono što je potrebno jeste važeća lična karta na uvid, važeća nacionalna vozačka dozvola, kao i foto-kopija dozvole. Potrebne su vam i dve fotografije formata 35 x 45 mm, kao i dokaz o uplati naknade. Na sajtu AMSS napomenuto je i da se MDV i nacionalna vozačka dozvola moraju nositi zajedno.

Za koje zemlje treba MDV

- Australija - Belgija - Brazil - Danska - Italija - Japan - Južnoafrička Republika - Kanada - Koreja - Kuvajt - Katar - Jemen - Bahrein - Saudijska Arabija - Lihtenštajn - Monako - Mongolija - Norveška - Namibija - Nemačka - Oman - Palestina - Ruska Federacija - SAD - Ujedinjeni Arapski Emirati - Island - Tajland - Francuska - Holandija - Čile - Švajcarska- Švedska - Španija

#AMSS

'