AKTUELNO

Patrijajarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Nad odrom patrijarha besedili su episkop bački Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedvajući predsedništva BiH Milorad Dodik.

13.23 - Zemni ostaci patrjarha Irineja položeni u kriptu

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

13.15 - Gardisti prenose telo Irineja do kripte

Foto: Pink.rs/I. Petrović

13:00 - Sanduk sa zemnim ostacima su zatvorili najbliži saradnici.

U toku je priprema kovčega za prenos u grobnicu u kripti, gde će ga spustiti sveštenici iz Beograda.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

Video: Pink.rs/J. Stanković

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

12:50 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se jedno vreme završilo ali samo ovozemaljsko.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Njegova svetost patrijarh Irinej sklopio je oči onako kako je živeo, u miru kako je i živeo - rekao je predsednik Vučić.

Kako je rekao, Irinej je predao dušu sa amanetom da njegov hram nikada ne porušimo, da verujemo, volimo i sve to radimo zajedno, istakao je predsednik.

-Mnogo hramova smo porušili, pre nego što nas je on ubedio da sagradimo ovaj - rekao je Vučić.

- Ljubav je bila osnova vere počivšeg patrijarha Irineja, a njegova Srbija bila je ona koju je i sam stvarao - Srbija mira, Srbija koja razume i koja okuplja - rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je u besedi na sahrani patrijarha Irineja, poručio da je počivši poglavar SPC sklopio oči onako kako je i živeo - u miru, sa sobom, Bogom, sa crkvom i ljudima.

- Taj život je imao jasne ciljeve: Boga, ljubav i Srbiju. I ne manje od toga, celokupan srpski narod, ma gde da živi. Njegov Bog je bio Bog razuma, onaj koji prašta, koji razume, koji voli. Bog svih nas, onaj koji ne deli, nego spaja, onaj koji nas uči i koji nas čuva - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako je istakao, ljubav je bila osnova svake patrijarhove vere, i kao kod svakog pravog hrišćanina, bila je veća od svega ostalog, jer je dobro znao da su i vera i nada nemoguće bez ljubavi, bez srca koje se predaje i Bogu i ljudima.

- A njegova Srbija je bila upravo ona, koju je i sam stvarao. Srbija mira, Srbija koja razume, Srbija koja okuplja, koja pobeđuje radom i mudrošću, Srbija koja ne ume i nema potrebu da mrzi - ukazao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je Hram Svetog Save, koji je patrijarh toliko želeo i završio, hram baš te i takve Srbije.

Video: Pink.rs/I. Petrović

- Na mnogo načina, on je i bio i ovaj naš hram. Saborni, mudri, pun milosti i ljubavi. Pred njim, našim duhovnim ocem, mi se nismo delili. Pred njim nije bilo zađevica, zavisti, zlobe i mržnje - rekao je Vučić.

Naglašava, da patrijarha nije bilo da bi se Hram Svetog Save gradio decenijama i dodao da je beskrajno voleo Rusiju, ali da nije bio protiv bilo koga sa zapada.

Patrijarh Irinej je bio zaslužan za borbu sećanja, podsetio je predsednik Vučić. -Zahvaljujući njemu sa ponosom govorimo o junacima sa Košara, kako sa njegovim blagoslovom obeležavamo NATO agresiju, a ne intervenciju kako su nam u amanet ostavili - rekao je Vučić.

Kako je rekao najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija, postupao je racionalno i hladne glave.

Irinej je bio veliki patrijarh, uspostavio je partnerski odnos sa državom, koji je govorio da država treba da radi svoj, a crkva svoj posao, naglasio je predsednik.

- On ima sa čim da izađe pred Svetog Savu, Svetog Lazara i pred svoje prethodnike - rekao je u svojoj besedi Vučić.

12:40 - Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da okupljeni ispred odra Irineja se ispunjava njegova želja da budemo "sabirani kao narod" i da je imao snagu i moć da nas sabere i uvek drži zajedno.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je naglasio da je on bio taj koji je brisao "granice i međe" između srpskog naroda.

-Njegova snaga bila je da prevazilazi granice i međe i vreme - rekao je Dodik u obraćanju nakon opela za patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Naglasio je da je Irinej umro u teškom trenutku za SPC, nakon smrti episkopa Milutina i mitropolita Amfilohija.

-Crkva je naučila na iskušenja, jer gledajući istoriju nikad joj nije bilo lako. Siguran sam da će naši arhijereji usmeriti kormilo crkve u najboljem pravcu - naglasio je on.

Rekao je da je Irineja doživaljavao kao svog prijatelja koji ga je posećivao i dodao da je "zemlja danas siromašnija za jendog dobrog čoveka", ali da je "nebo" dobilo "molitvenika kojem se sigurno raduje".

Naveo je da se Banjaluka nije "veselila ili plakala", a da Irinej nije bio s njom.

Video: Pink.rs/I. Petrović

Banjaluka u poslednjih 11 godina nije plakala ni veselila se a da sa nama nije bio patrijarh Irnej

- Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio u RS. Kod nas njje bio gost, bio je pastir svih nas. Brisao je sve granice i to je snaga nase crkve - rekao je Dodik i dodao da je bio neobično običan i skoroman čovek.

Prema njegovim rečima, uspevao je da iz mnogih izazova izlazi kao pobednik.

- On je sve radio bez mnogo buke - dodaje Dodik.

Kako je rekao, patrijarh Irinej je bio njegov prijatelj - ne samo gost Republike Srpske, nego i njegovog doma, te da je ovo za njega i veliki lični gubitak.

- Zemlja je dobila novog molitvenika kome se sigurno raduje - rekao je Dodik.

Foto: Pink.rs/J. Stanković

12:30 - Pismo ruskog patrijaha: Završetak unutrašnjeg uređenja hrama ući će u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća patrijarha Irineja

Foto: Pink.rs/J. Stanković

Mitropolit Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev pročitao je pismo ruskog patrijarha Kirila.

U pismu se, između ostalog, navodi da je u ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslanve crkve izrazio saučešće.

- Bog je crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha koji je ceo svoj život posvetio njenoj duhovnoj brizi. Ispunjen hrišćanskom ljubavlju za ljude novoprosvetljeni patrijarh se ne štedeći svoju snaguuvek trudio da bude pored svoje pastve, radujući se sa radosnima i tugujući sa onima koji tuguju. I u poslednji čas svog zemaljskog života je podelio stradanja onih vernika čiji je život prekinula strašna epidemija - ističe se u pismu.

Kako se navodi u pismu, poslednje i neostvarena želja novoprestavljenog patrijarha bila je da osvešta hram Svetog Save u Beogradu."Završetak unutrašnjeg uređenja ovog hrama ući će u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njegovog patrijarhsluženja", kaže se u pismu koje je priočitao mitropolit Ilarion.

 12:15 - Posle završetka opela, mitropolit Hrizostom obratio se sveštenstvu, državnom vrhu i vernicima i rekao da je iz patrijarha isijavala dobrota, te da je sve zatekla tužna vest o njegovoj smrti.

- Patrijarh se pokazao dostojnim svog veliko učitelja i prethodnika patrijarha Pavla, a to nije bilo jednostavno. Zato smo ponosni na njega - rekao je pred odrom patrijarha Irineja.

- Učio nas je kako strpljenjem i jedinstvom da služimo sajedinstvu crkve. Pokazao se kao beskompromisni borac za crkvu i naš narod. Danas se privremeno opraštamo od njega.I kada je telesno bio slab, nije pokleknuo. Težak je ovo i veliki gubitak za našu crkvu i narod- rekao je Hrizostom.

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Video: Pink.rs/I. Petrović

11:50 - Ceo državni vrh na sahrani patrijarha IrinejaSahrani patrijarha Irineja prisustvuje ceo državni vrh kao i veliki broj zvaničnika iz regiona. 

Foto: Pink.rs/J. Stanković

11:30 - Molitvom Otpust završena liturgija, počelo opelo

Foto: Pink.rs/J. Stanković

Molitvom koja se zove "Otpust" završena je zaupokojena liturgija, a odmah nakon toga počelo je patrijaraško opelo patrijarhu Irineju.

Video: Pink.rs/J. Stanković

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služi opelo, a vladike saslužuju. Posle opela od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitropolit Hrizostom, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Video: Pink.rs/J. Stanković

Video: Pink.rs/J. Stanković

Foto: Pink.rs/J. Stanković

Video: Pink.rs/J. Stanković

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Velili broj građana prati opelo na video-bimu ispred hrama.

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Foto: Pink.rs/I. Petrović

10:30 - Sveštenstvo drži liturgiju, građani u redovima i dalje čekaju da se oproste od poglavara SPC.

Video: Pink.rs/I. Petrović

Video: Pink.rs/I. Petrović

10:00 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u svetosavski hram u pratnji srpskoh člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Vučić je položio venac i poklonio se nad sandukom.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Video: Pink.rs/J. Stanković

Foto: Pink.rs/J. Stanković

9:40 - Beseda episkopa bačkog Irineja

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Liturgija je počela je uz pesmu "Ton despotin".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- On je, kako nas uči sveti apostol Pavle, onaj koji nas ljude ijedne i druge kako kaže, sastavlja u jedno, razrušio je pregradu vekovnu koja razvdaja, od svih ljudi svih nas stvara jednoga novog čoveka - rekao je episkop bački.

Kako je rekao, upokojeni patrijarh je bio omiljen kod velikog broja ljudi, koji su razumeli tu njegovu jevanđeljsku dobrotu, ne samo ljudsku, koja je zračila.

- Na najveća poniženja je umeo ne samo da sačuva hladnokrvnost, već da uzvrati dobrim delima onima koji su mu učinili nepravdu - istakao je epsikop bački.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

9:20 - Vernici u suzama prate zaupokojenu liturgiju, koju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, u prisutnu vladike i 16 sveštenika.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Video: Pink.rs/I. Petrović

Foto: Pink.rs/J. Stanković

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Foto: Pink.rs/I. Petrović

9:00 - Počela je liturgija za upokojenje u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Veliki broj građana pristan je u Hramu Svetog Save, ali i ispred Hrama. Tu su vladike Srpske pravoslavne crkve, monaštvo, drugi sveštenici, pripadnici Vojske. 

Video: Pink.rs/I. Petrović

Video: Pink.rs/J. Stanković

Hor "Branko", osnovan pri Niškoj eparhiji, pevaće na sahrani

Crkveno-pevacka družina "Branko", hor osnovan pri Niškoj eparhiji pre 133 godine, pevaće danas na sahrani patrijarha Irineja. Sam patrijarh odlikovao je hor Ordenom Svetog Save drugog stepena, a pevali su na ustoličenju dvojice patrijarha - Pavla i Irineja. Hor je pevao širom sveta, a od 2009. godine pod pokroviteljstvom patrijarha, hor "Branko" domaćin međunarodnog festivala duhovne muzike "Muzički edikt".

8:00 - U Hram Svetog Save stigli su ministri kako bi se oprosili od upokojenog patrijarha.

Premijerka Ana Brnabić i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić stigli su u Hram Svetog Save.

Od patrijarha su se oprostili i Nikola Selaković, Marko Đurić, Nenad Popović, Miloš Vučević, Aleksandar Šapić, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Tatjana Matić, Zoran Radojičić, Vanja Udovičić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, nadbiskup Stanislav Hočevar, Boško Obradović.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Među učesnicima liturgije su i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, lideri DF Milan Knežević i Andrija Mandić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

8.30 - Vernici se od juče opraštaju od upokojenog patrijarha, poklanjajući se nada sandukom sa njegovim zemnim ostacima.

Video: Pink.rs/I. Petrović

Video: Pink.rs/J. Stanković

Foto: Pink.rs/J. Stanković

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Video: Pink.rs/J. Stanković

Video: Pink.rs/I. Petrović

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej.Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsedavajući predsedništva BiH i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

Detaljan plan ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha

Sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitaju Jevanđelja sve do 9 časova kada počinje sveta zaupokojena liturgija, koju će služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika. U 11 sati je opelo. Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsedavajući predsedništva BiH i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić. Nakon beseda zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

7.45 - Hor "Branko", osnovan pri Niškoj eparhiji, pevaće na sahrani

Crkveno-pevacka družina "Branko", hor osnovan pri Niškoj eparhiji pre 133 godine, pevaće danas na sahrani patrijarha Irineja. Sam patrijarh odlikovao je hor Ordenom Svetog Save drugog stepena, a pevali su na ustoličenju dvojice patrijarha - Pavla i Irineja. Hor je pevao širom sveta, a od 2009. godine pod pokroviteljstvom patrijarha, hor "Branko" domaćin međunarodnog festivala duhovne muzike "Muzički edikt".

#Patrijarh Irinej

#Sahrana

#patreijarh