AKTUELNO

U špijunskom svetu nema poštenih, svi pokušavaju da se domognu informacija sa druge strane, posebno kada su u pitanju profit i borba za prestiž, rekao je za Novo jutro TV PINK, pukovnik kontraobaveštajne službe u penziji Ljuban Karan.

Govoreći o tome da li je epidemija koronavirusa doprinela većem špijuniranju i komentarišući to što su se na meti kineskih hakera našao Univerzitet Severne Karoline ali i druge ustanove gde se obavljaju najnovija istraživanja o vakcini protiv korone, ali i tome da mnogi pokušavaju da ukradu informacije u vezi sa vakcinom, Karan kaže da u tom poslu nema poštenih, kao i da svi pokušavaju da se domognu informacija sa druge strane.

- Ono što na prvi pogled nema logike, kada je epidemija bila na početku, bilo je i pokušaja da se povežu i da zajednički traže vakcinu. Ubrzo su se razišli i sada svako vodi svoju politiku i želi svoju vakcinu. Tu je pre svega borba za profit, ali i za prestiž  u naučnom svetu, koji vodi u kompletan prestiž države – rekao je Karan.

Kako kaže, takođe, shvatili su da će pandemija da nanese velike štete svima i da će onaj koji se što bolje sačuva i bezbolnije prebrodi, ima, kako kaže, šansu da izbije na bolje mesto u geostrateškom svetu.

- Sada je borba  za geostrateški prestiž gde špijunaža ima veoma važnu ulogu. Ono za šta je sada u nekoj krizi, jeste činjenica da se kasni, jer je biološki faktor dugo bio zanemaren. Smatralo se da niko neće ući u taj rizik i otvoriti pandorinu kutiju – rekao je Karan.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Ilija Kajtez sa fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost kaže da je važno da znamo da su sve moguće dimenzije rata i nadmetanja u opticaju i u praksi.

- Nekada je rat vođen na zemlji, u vodi, pod vodom i u vazduhu, a sada se proširuje na kosmos, na dušu, i na sajber prostor. Ono što je najviše zabrinjavajuće jeste to što se govori o miru a svi rade na ratu. Ovo nadmetanje jeste prikriven ili manje prikriven rat – rekao je Kajtez.

Kako kaže, pokušava se stvoriti crno-bela slika sveta, gde se jasno ukazuje na to da Rusija, Kina i Iran su ti koji pokušavaju da uzmu podatke, dok svi znamo, dodaje, da svi ostali pokušavaju da dođu do značajnih podataka.

- Rusija, Kina, Indija i Irak imaju potencijale koji ni po čemu ne zaostaju iza Zapada. Ukoliko uporedite školstvo, zapad je u velikom deficitu, njih spašava kupovina mozgova – rekao je Kajtez.

#Ilija Kajtez

#Ljuban Karan

#Špijunaža