AKTUELNO

U pitanju su dve sestre, jednojajčani blizanci, od kojih je jedna imala matericu, a druga ne.

U Univerzitetskoj Dečjoj klinici u Tiršovoj urađena je prva transplantacija materice u Srbiji, a to je i prva transplantacija materice u svetu koja je urađena među jednojajčanim bliznakinjama.

Foto: Printscreen

U pitanju su dve 37-godišnje sestre, jednojajčani blizanci, od kojih je jedna imala matericu, a druga ne.

- Postoperativni tok je odličan - objasnio je direktor klinike Zoran Radojičić.

Foto: Printscreen

Sestra donor već ima troje dece, te je odlučila da pomogne bliznakinji koja je rođena bez materice. Operacija je trajala više od deset sati, a prednost takvih transplantacija, koje do sada nisu rađene u svetu, jeste to što sestre neće biti podvrgnute nikakvoj imunosupresivnoj terapiji, koja se daje pacijentima koji primaju organ, kako ga organizam ne bi odbacio.

Prvu transplantaciju materice u Srbiji izveo je tim stranih lekara koji imaju iskustva u takvim intervencijama, kao i lekara iz Univerzitetske dečje klinike.

Foto: Pixabay.com

Celu operaciju vodio je Mats Branstrum iz Švedske, a sa njim su bila još tri lekara iz Geteborga, tri sa Harvarda, iz Izraela i ogromna ekipa iz Tiršove.

U Univerzitetskoj bolnici u Geteborgu do sada je urađeno devet ovakvih transplantacija, posle kojih je rođeno šest beba.

Foto: Facebook

Član tima Milan Milenković, iz Univerzitetske bolnice u Geteborgu, kaže da je pacijentkinji kojoj je presađena materica pre intervencije urađena vantelesna oplodnja, da je zamrznuto 13 embriona i da će prvi embriotransfer biti urađen šest meseci nakon transplantacije.

Miroslav Đorđević iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj kaže da je transplantacija materice deo naučnog projekta koji traje već četiri godine. Kaže da će se u narednom periodu raditi na transplantaciji penisa i ističe da su u svetu do sada urađene samo dve takve intervencije.

#Bliznakinje

#Operacija

#Srbija

#Tiršova

#Transplantacija

'