AKTUELNO

Nedavno je Grčka iznela plan za otvaranje letnje sezone u tri faze, a sada se zna i kako bi trebalo da izgledaju pravila u hotelima i na plažama.

Naime, grčka zdravstvena organizacija EODY iznela je plan od 16 strana koji sadrži detaljna uputstva i protokole za bezbednost. U tim protokolima pokrivene su sve situacije - od prijave na recepciji hotela, preko ponašanja u restoranima i na bazenima, pa do protokola za dostavu u sobama. Te mere biće sprovedene u svim hotelima i smeštajima za turiste.

Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević kaže za Novo jutro TV Pink da je za poslenjih 24 sata bilo dvoje preminulo, pa je najavio i popuštanje mera.

-Faze otvaranja letnje sezone počinju postepeno. Danas se otvaraju restorani kao I osnovne škole – rekao je Spasojević.

Što se otvaranja granica tiče, Spasojević kaže da očekuje njihovo brzo otvaranje. 

- Granice između Srbije, Bugarske i Grčke biće otvorene 1. juna. To je dogovoreno na video sastanku predstavnika VIskogo veća za saradnju Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije. Granice će biti otvorene uz primenu odgovarajućih epidemioloških mera – kazao je Spasojević.

Grčka vlada je donela odluku da se od 15 juna otovori aerodom u Atini, a svi ostali se otvaraju od 1. jula. 

- Gosti će moći da se primaju samo u baštama i kafićima. Biće propisano koliko gosti mogu da budu. Isto će biti I na hotelskim I drugim plažama. Svi hoteli će morati da imaju svog kordinatora za koronavirus. Moraće da postoji dežurni lekar. Kada je u pitanju lečenje, najsigurnije će biti da svako od putnika pribavi polisu putnog osiguranja koje pokriva koronu – dodao je on. 

#koronavirus

'