AKTUELNO

Ministarstvo zdravlja je u novu angio salu uložilo 57 miliona dinara, a uskoro će biti otvorene još dve - u Čačku i u KBC Bežanijska kosa.

U Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije puštena je u rad savremena angio sala u kojoj će biti lečeni pacijenti sa akutnim srčanim udarom.

Interventni kardiolozi kažu da je ovo veliki iskorak napred za UC, jer će se skratiti vreme od prijema bolesnika do ugradnje stenta, a samim tim i smrtnost pacijenata.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da sve više ljudi u Srbiji ima problem sa kardiovaskularnim bolestima, da za 24 sata u Urgentnom centru pomoć zatraži 1.000 pacijenata, od toga 120 ima kardiovaskularne tegobe.

- Svako od njih je potencijalni pacijent za ovaj aparat. Za one koji dođu na vreme, na mestu prijema biće ugrađen stent i otpušen krvni sud sa minimalnim dozama zračenja - rekao je Lončar.

Foto: Beta

Direktor KCS Milika Ašanin podsetio je da KCS ima dve angio sale smeštene u Poliklinici i da je bilo gubljenje vremena da ti pacijenti iz UC dođu do Poliklinike, te da će sada pacijentima stent biti ugrađivan na mestu prijema što će, što će povećati preživljavanje i smanjiti invaliditet.

Prof. Goran Stanković Direktor Klinike za kardiologiju KCS ukazao je da se na transport od UC do Poliklinike izgubi 12 minuta, te da će se sa novom salom smanjiti smrtnost za jedan odsto.

- Sada ćemo moći da odmah po prijemu započnemo lečenje. U svim bolnicama sveta se smrtnost smanjuje i do 10 odsto ako se radi intervencija na mestu prijema, tako da očekujemo da se manji mortalitet - kaže Stanković.

On je dodao da će se sada osloboditi jedna angio sala, te da će se na taj način smanjiti liste čekanja pacijenata sa kardiovaskularnim obolenjima koji nisu bili hitni.

U dve sale, pojašnjava, godišnje se zbrine oko 5.500 bolesnika, od toga je polovina sa akutnim koronarnim sindrom.

#Klinički Centar Srbije

#Urgentni centar

#Zdravlje

#Zlatibor Lončar

'