AKTUELNO

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je danas novootvoreno obdanište u zemunskom naselju Ugrinovci u koje, kako je rekao, trenutno ide 60 mališana, a ima mesta za stotinak.

Vrtić se nalazi u adaptiranim prostorijama Mesne zajednice Ugrinovci, a Vesić kaže da je urađen u skladu sa svim standardima i da je to ogranak jednog drugog vrtića koji postoji u Ugrinovcima.

"Ovo što je urađeno ovde pokazuje šta ćemo raditi u narednom periodu, kada su u pitanju vrtići u Beogradu. Čeka nas adaptacija što viška školskog prostora, što nekih drugih prostora kako bismo ubrzano nadoknadili nedostatak mesta u vrtićima", rekao je Vesić novinarima.

Navodeći da trenutno 8.500 dece u Beogradu čeka na mesto u vrtiću, on je rekao da je to mnogo i da to govori o "lažima koje su plasirane pre nekoliko godina da je rešen problem sa decom u vrtićima".

Grad Beograd je i privatne vrtiće uključio u gradski sistem, naveo je Vesić, ali i dodao da i dalje nedostaje veliki broj mesta u vrtićima. "U okviru racionalizacije mreže osnovnih škola na teritoriji Beograda očekujemo da ćemo u narednom periodu imati još 2.000 mesta u vrtićima što će delimično smanjiti taj nedostatak", rekao je Vesić.

Što se tiče preostalih 6.500 mesta koje nedostaju, on je rekao da će se u cilju rešavanja tog problema nastaviti sa adaptacijom raznih prostora u vrtiće.

Gradski menadžer je istakao da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, iz kredita koji je Srbija dobila od Svetske banke za rekonstrukciju škola, uspelo da preraspodeli 50-ak miliona evra za vrtiće.

"Mi ćemo, kao Grad Beograd, vrlo organizovano nastupiti i pokušaćemo da deo tih sredstava dobijemo za Beograd kako bi preuredili ovakve i slične prostore za vrtiće", dodao je Vesić.

On je naglasio da Grad Beograd i mi, kao društvo, više pažnje moramo da posvetimo predškolskom obrazovanju. Novootvoreno obdanište u Ugrinovcima je sa gradskim menadžerom obišao i predsednik opštine Zemun Dejan Matić koji je rekao da ta opština vodi računa o svojim najmlađim sugrađanima, ali i deci školskog uzrasta.

"Završili smo sve potrebne pripremne radnje i potpisali ugovor sa jednom firmom koja uvodi video nadžor u naše osnovne škole tako da ćemo sve osnovne škole na teritoriji opštine Zemun pokriti video nadžorom i umrežiti u lokalnu stanicu policije", istakao je Matić.

#Dejan Matić

#Goran Vesić

#Zemun

#škola

'