AKTUELNO

Dok neki naučnici najavljuju vakcine već do septembra, drugu tvrde da je to nemoguća misija. Evo koliko vremena zaista treba da se proizvede vakcina.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, kaže da je u poslednjem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije objavljeeno da je sedam vakcina ušlo u klinička ispitivanja na ljudima, zdravim dobrovoljcima, a da szu još 82 vakcine kandidati za ulazak u ovu vrstu ispitivanja. 

- Ovo pokazuje napor celokupne naučne zajednice i farmaceutske industrije da proizvedu vakcinu – kaže Zelić za Pink. 

Foto: TV Pink Printscreen

Objašnjava da se, pre kliničkih ispitivanja na zdravim dobrovoljcima, rade labotatorijska ispitivanja, kao i testovi na životinjama. U ovim fazama se, kaže, ispituje bezbednost vakcine. 

Kada je reč o njenoj delotvornosti, ističe da su naučnici sa Oksforda zajedno sa američkim kolegama, zarazili šest majmuna posle primanja vakcine, ali da se oni nisu razboleli. S druge strane, kontrolna grupa majmuna dobila je oboljenje. 

- Dakle, nada postoji, ali smo vremenski i dalje daleko od vakcine – kaže Zelić, dodajući da nije realno imati gotovu, efikasnu i bezbednu vakcinu pre 2021. godine.

- Potrebno je proizvesti je i u dovoljnim količinama, uvesti je, a možda je moguća proizvodnja na našem "Torlaku" - kaže Zekić.

Foto: Tanjug AP/Bernd Wuestneck/dpa via AP

Na vakcini rade, osim Britanije i SAD, Nemačka, Kina, ali i Italija koja uskoro kreće sa ispitivanjem. 

- Kina i Velika Britanija su, pre pojave pandemije koronavirusa, već ispitivale vakcinu za SARS, pa su samo nastavile istraživanja, što je daleko olakšalo ceo proces. Na vakcini se prethodno nije radulo jer se, zbog malog broja zaraženih, nije smatralo da nam je vakcina za konkretno ovo oboljenje uopšte potrebna – kaže Zelić.  

#Pavle Zelić

#Vakcina

#koronavirus

<
'