AKTUELNO

U Brazilu ima preko 22.000 zaraženih osoba koronavirusom, a više od 1.200 osoba je preminulo, kao i da čak četvrtina umrlih ne pripada ni jednoj od rizičnih grupa, rekao je za Pink ambasador Srbije u Brazilu Veljko Lazić.

-Najviše obolelih je u Sao Paulu sa 8.755 slučajeva i blizu 600 umrlih, zatim ide Rio Dežaneiro i ostale federalne države, a najugroženiaj država po glavi stanovnika je Amazonas. Virus se u Brazilu sve brže širi, pandemija još nije doživela vrhunac, to se očekuje narednih nedelja - naglasio je on.

Kako ističe stručnjaci procenjuju da bi maj i jun mogli da budu najkritičniji sa najviše obolelih i dodaje da bi najugroženije moglo da bude stanovništvo u favelama gde bi virus mogao da dovede do naglog porasta broja obolelih, jer su veoma loši uslovi higijene tamo i praktično su neizvodljive mere karantina.

-U poslednja dva obraćanja predsednik Brazila naglasio je da je njegova najveća briga da sačuva živote građana kao i da se sačuvaju radna mesta. Guverneri svih federalnih država su brzo reagovali i proglasili mere karantina - istakao je Lazić.

On kaže da je obustavljen rad privatnih i državnih škola, da su zatvorene prodavnice, restorani, kafići i tržni centri i da rade apoteke i prehrambene prodavnice.

- U Braziliji zabrana svoh aktivnosti traje do 3. maja dok su škole zatvorene do 31. maja - dodao je on.

Što se tiče naših građana, u Brazilu ih ima oko 400 sa regulisanim boravkom i na sreću, nema zaraženih, kaže ambasador.

-Oko 100 građana koji su na proputovanju se obratilo ambasadi od početka pandemije koji žele da se vrate u Srbiju. Od tog broja do danas smo uspeli da vratimo 80 građana, dok još 20-tak čeka evakuaciju i većina je na kruzerima i sa svima njima smo u kontaktu - rekao je Lazić.

#Brazil

#Veljko Lazić

#ambasador Srbije

#koronavirus

#situacija

<
'