AKTUELNO

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je danas od Žalbenog veća Haškog tribunala da odbije žalbu tužilaštva kojom je zatražilo da ga tribunal osudi na kaznu doživotnog zatvora.

U odgovoru na žalbu Tužilaštva, Karadžićevi advokati su na 70 strana detaljno ukazivali zašto smatraju da žalba tužilaštva mora da bude odbijena u celosti.

Karadžić je u martu 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Žalba tužilaštva Haškog tribunala je Žalbenom veću podneta početkom decembra 2016. i ima 89 strana, dok je Karadžićeva žalba koja je takođe nedavno objavljena i ima 233 strane.

Karadžić je u svojoj žalbu osporavao navode presude i tražio oslobađajuću presudu. Ranije je iz Tribunala saopšteno da Karadžić i haški tužioci imaju rok da do 15. marta ulože odgovore na žalbe suprotne strane, da bi usmeno izlaganje žalbi trebalo da bude održano na proleće 2018. godine, a konačne presude se očekuju godinu dana kasnije.

#Haški tribunal

#Radovan Karadžić

'