AKTUELNO

Do sada je ukupno popisano 1.353.463 bespravnih objekata, a samo u januaru ove godine 509.932 objekata, saopšteno je na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

U Srbiji ima više od 2,2 milona bespravno sagrađenih objekata, od čega je do sada popisano skoro 1,4 miliona, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović

- Imamo 2,2 miliona nelegalnih objekata, skoro za milion više nego što smo imali procenu prošle godine. Prvi put posle 40 godina imaćemo konačnu bazu, gde je šta izgrađeno - rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da je popis završilo 100 lokalnih samouprava i da je ostalo još oko 50 gradova i opština da to završe u narednih sedam dana.

Kada bude sve ozakonjeno od poreza na imovinu godišnje će se ostvarivati prihod od 100 milona evra. Do sada doneto skoro 45.000 rešenja o ozakonjenju i od taksi za to je dobijeno 1,2 milijarde dinara, od čega je 70 odsto išlo lokalnim samoupravama, a ostalo državi.

- Prihod od taksi će iznositi još najmanje 15 milijardi dinara ili više od 100 milona evra. To je novac za nove deonice autoputa, škole, kalalizacije, obdaništa i slično - naglasila je Mihajlović.

Nakon kontrole timova Ministarstva građevine broj popisanih objekata je povećan za oko 165 odsto. Najbolji primeri u obavljanju popisa su Čačak, Leskovac, Niš, Vrnjačka Banja i Krupanj, a moraju da se ubrzaju Subotica, Kanjiža, Smederevska Palanka, dodala je Mihajlović.

U cilju okončanja ozakonjenja Vlada Srbije je na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dala saglasnost za dodatno angažovanje 1.056 ljudi prosečne starosti oko 30 godina. Mihajlovih je rekla da je skoro 90 odsto objekata porodične kuće i stanovi, koji su građeni u prethodnih 30 ili 40 godina.

- Nemamo procene za rušenje, nismo ih u tom smislu toliko gurali koliko smo gurali da završe popis. Radićemo i na tome - rekla je Mihajlović i govoreći o Beogradu, navela je da imaju još oko 1.000 nepopisanih bespravnih objekata i da očekuje da nadležni sekretarijat to dostavi ministarstvu kako bi podaci mogli da se provere.

Po Zakonu o ozakonjenju objekata do danas je na teritoriji Beograda popisano 21.451 bepravan objekat. Ona je istakla da je stanje ložije od očekivanog, jer su ranije procene RGZ-a govorile da u Srbiji ima oko 1,6 miliona nelegalnih objekata.

Mihajlović je naglasila da je završetak ozakonjenja važan za građane, koji će moći svojoj deci i unicima da ostave legalne, ozakonjene stanove i kuće, ali i za lokalne samouprave, koje će samo od taksi za ozakonjenje imati najmanje 100 miliona evra.

- Taj novac opštine neće trošiti na plate i reprezentaciju, nego će biti vraćen građanima kroz izgradnju i obnovu lokalnih puteva, kanalizacije, vodovoda, ali i škola i obdaništa - rekla je ona.

Pored taksi, opštine će sprovođenjem ozakonjenja uvećati i prihode poreza na imovinu. Na primer, Čačak će od ovog poreza godišnje imati povećanje prihoda od oko tri miliona evra, Leskovac 2,7 miliona, Kruševac 2,5 miliona, Niš dva miliona, Krupanj 500.000 evra, a Beograd najmanje 15 miliona evra.

#Objekti

#Zorana Mihajlović

'