AKTUELNO

Kakvo je iskustvo onih koji su bili na programu Work&Travel? Kakve utiske nose iz Amerike i hoće li se vraćati za emisiju "Pravac" na Pink3 govorili su studenti fakulteta u Beogradu.

Đorđe Baljević, student fakulteta "Džon Nezbit" u Beogradu rekao je da je prvi put na Work&Travel-u bio prošle godine, jer su on i njegova koleginica sa fakulteta želeli drugačije letovanje.

-Nismo imali puno iskustva u vezi sa ovim, otišli smo u manji grad u državi Delaver u SAD, živeo sam u kući u kojoj je bilo nas 12, svi smo se lepo slagali, a ja sam radio u jednom restoranu - ispričao je Đorđe, dodajući da mu je radno vreme bilo oko 12 sati, a da su mogli da rade i duže, ako su hteli.

-Meni je, konkretno, to bilo prvi put da odlazim na neko duže vreme, iskustvo je super, vraćam se ove godine, na isto mesto, u isti restoran - rekao je Đorđe.

Foto: Printscreen

Studentkinja Pravnog fakulteta Katarina Kolašinac, rekla je da je ona, za razliku od Đorđa, izabrala veliki grad - Vašington i da je radila kao spasilac na bazenu.

Kako je objasnila, to nisu tipični bazeni, na kojima je radila, već su to bazeni u okviru kopleksa zgrada, gde obično dolaze stanovnici, da su mahom plitki i da nema puno posetilaca.

-Morala sam da prođem kratku obuku prve pomoći, kao i  testiranje plivačkih sposobnosti - rekla je ona, dodajući da kada je stigla u Vašington da joj je sve delovalo nestvarno, kao i da je u slobodno vreme obilazila taj grad.

Dragiša Nikolić, generalni menadžer i vlasnik Student Adventures agencije istakao je da program Work&Travel nudi mnogo benefita, a jedan od njih je skok u znanju engleskog jezika.

Foto: Printscreen

-Ceo program je koncipiran da izdržavate sebe, studenti mogu da rade posao još jedan posao, oni biraju mesta ili gradove gde će raditi, sve im je dostupno da nađu drugi posao, a sav prekovremeni rad na poslu im je plaćen 50 odsto više - objasnio je Nikolić, dodajući da je studentima obezbeđen stan, smeštaj i siguran posao, kao i dobra zarada. On je napomenuo da putne troškove snose studenti, ali i da za avionske karte mogu se za studente naći dobri popusti.

-Koliko novca će vratiti, to zavisi od njih, oni plaćaju stan i hranu i sami biraju na šta će i kako će trošiti novac - objasnio je on, dodajući da se vize za SAD izdaju na četiti meseca za rad i još na 30 meseci za putovanje.

Prema njegovim rečima, nerealne su priče da se zarađuju desetine hiljada dolara, ali da zna za slučajeve da su se studenti vraćali kući 10 do 12.000 dolara, ali i za one koji nisu kući vratili ništa, jer su zarađeni novac hteli da troše na putovanja i obilaske drugih gradova.

-Nije poenta odlaska u SAD samo dobra zarada već i nova poznanstva, unapređenje znanja jezika, kao i nova iskustva - zaključio je Nikolić.

#Putovanja

#SAD

#Studenti

'