AKTUELNO

Do sada je iz Srbije više od 50.000 studenata boravilo i radilo u Americi preko najpopularnijeg programa "work and travel".

Amerika kao obećana zemlja primamljiva je svima koji imaju priliku da je vide jsamo zahvaljujući Holivudu. Većina studenta iz Srbije „trbuhom za kruhom“ reši da se oproba "preko bare", a poslednjih godina sve je popularniji program work and travel koji im omogućava da dožive Ameriku i uživo.

Katarina Kolašinac je student Pravnog fakulteta u Beogradu i prošle godine se odlučila da krene u ovu avanturu. Kaže da je jako zadovoljna i da planira da sve ponovi. Prošle godine njena destincacija je bila Vašington.

Foto: Printscreen Youtube

- Želela sam da idem u veći grad, jer sam smatrala da tamo imam i više mogućnosti za zaradu. Dobra stvar je da tamo možeš da radiš onoliko koliko želiš, pa onda sam sebi režiraš vreme – počinje ona priču u emsiji „Pravac“ koja se emituje na kanalu Pink3.

Kako kaže, ona je radila kao spasilac na jednom bazenu i bila je zadovoljna poslom koji je radila. – Za ovaj posao je važno da se prođe obuka od tri dana, koja nije teška, i onda se dobija određena licenca koja omogućava da se bavite ovim poslom – kaže ona.

Đorđe Baljević, student, takođe je rešio da oproba sreću u Americi. On je, za razliku od Katarine, radio kao konobar u jednom restoranu.

Foto: Printscreen Youtube

- Prvi dan je bio naporan, radili smo oko dvanaest sati. Važno je da se kaže i da svako radi koliko želi, i kako se dogovori sa poslodavcem – kaže on i dodaje da je bio zadovoljan svojim boravkom.

Foto: Pixabay.com

Uslovi koje student mora da ispoštuje

Dragiša Nikolić iz agencije „student Adventurs“ kaže da je važno da student bude redovan, da polaže ispite u roku i da nije apsolvent. - Cilj programa je da vi sve vreme zarađujete. Studenti mogu da nađu i dodatni posao koji im je dozvoljen, ali njega sami nalaze. Oni koji žele da rade duže, dobijaju pravo na prekovremni rad. U SAD je svaki perekovremeni rad plaćen 50 odsto više – ističe on.

- U početku je teško, Amerika je daleko, ali tu su prijatelji koji vam se uvek nađu pa se i međusobno tešimo kada proradi nostalgija – iskren je on.

I Katarina i Đorđe planiraju da i ove godine ponovo odu u Ameriku i da "nastave tamo gde su stali".

Foto: Pixabay.com

Svako nepoštovanje dogovora ima svoju cenu!

Dragiša Nikolić iz agencije "Student Adventurs"  upozorava i na činjenicu da se nekim studentima usladi ovakav život, pa naprave veliku grešku – ostanu ilegalno u Amrici.

Foto: Printscreen Youtube

-  Tada shvate da su pogrešili, jer nije sve tako lepo kada se program završi. Nemate zdravstvenu knjižicu, morate da pronađete posao, a niste zvanični građanin te zemlje, stan i hrana su jako skupi – kaže on i ističe da se mnogi nakon toga ipak vrate u Srbiju.

J. Stanković

#Posao

#SAD

#Student

'