AKTUELNO

Milena Turk, zamenica predsednika Komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja, izjavila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio formiranje Komisije za utvrđivanje tačnog broja žrtava tokom NATO agresije 1999. godine i dodala da je ovo zadatak broj jedan za Srbiju.

- Dužni smo da utvrdimo tačan broj nastradalih, jer za ove dve decenije nije formirana baza i ne postoji tačan i nedvosmislen podatak o broju poginulih. Mi smo dužni i onima što su stradali i njihovim porodicama da utvrdimo tačan broj i ova Komisija biće formirana uredbom Vlade Srbije, biće finansijski podržana i u njenom radu biće obuhvaćene sve strukture, i lokalne samouprave i vojni odseci kako bi zajednički doprineli utvrđivanju tačnog broja nastradalih – rekla je Turk u Novom jutru TV Pink.

Turk ističe da je ovo veliki zadatak i dodaje da on jasno pokazuje opredeljenost Srbije da se sa, kako kaže, ovim velikim izazovom uhvati u koštac.

Foto: TV Pink Printscreen

- Komisija za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja koju je formirala Narodna skupština oformljena je u maju 2018. godine sa ciljem utvrđivanja posledica i sa posebnim akcentom na korišćenje projektila sa osiromašenim uranijumom i uticajem koji su imali na životnu sredinu i na zdravlje ljudi – podsetila je Turk.

Đorđe Aničić, potpukovnik u penziji, kaže da je municija sa osiromašenim uranijumom nastala kao produkt istraživanja onog momenta kada je bivši Sovjetski Savez u oplate tenkova počeo da stavlja osiromašeni uranijum.

Foto: TV Pink Printscreen

- Da bi smanjili probojnu moć municije koju je koristio kasnije formirani NATO pakt, bivši Sovjetski Savez je na prednjem delu fronta ispred kupole, između ploča, ugrađivao uranijum zbog njegove velike gustine – objasnio je Aničić.

Kako kaže, da bi obezbedio tu probojnost NATO pakt je u kasnijim godinama koristio municiju sa osiromašenim uranijumom.

Srđan Aleksić, advokat, komentarišući skupove u Italiji i iskustva njihovih vojnika, kaže da je strašna stvar u Italiji da svi vojnici koji su boravili na raznim ratištima svako godine sve više i više izvršavaju samoubistva.

Foto: TV Pink Printscreen

- Na temu osiromašenog uranijuma oni mogu mnogo da nam pomognu. Ja sarađujem sa advokatom Anđelom Tartaljom, a to je advokat koji ima 153 pravosnažne presude. On većinom zastupa sve te vojnike koji su oboleli od osiromašenog uranijuma… Sada mi pripremamo tužbu zahvaljujući njegovim dokazima – kazao je Aleksić.

Kako kaže, Tartaljo je tužio NATO pakt i Vladu Italije, a te presude je dobio.

Aleksić ističe da su i vojnici i civili koju su boravili na KiM oboleli od kancera i dodaje da je italijanski parlament doneo zakon da onaj ko je makar jedan dan boravio na KiM u vreme kada je bombardovano, a da je kasnije oboleo ima pravo na besplatno lečenje.

- To sve možemo i mi da primenimo kod nas – naveo je Aleksić i dodao da zahvaljujući Komisiji i predsedniku Vučiću naš parlament sada može da donese odgovarajuće zakone. 

Više o ovoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Milena Turk

#NATO bombardovanje

#Srđan Aleksić

#osiromašeni uranijum

#Đorđe Aničić

'