AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić tvrdi da nema mesta panici zbog zagađenog vazduha i navodi da ono nije drastično veće nego prethodnih godina, a što je novinarima predočila nakon sastanka na temu zagađenja vazdua koji je održala s predstavnicima resonih ministarstava i relevantnih institucija.

Brnabić je, naime, novinarima na otvaranju Nacionalne akademije za javnu upravu kazala da se na sastanku u Vladi Srbije danas razgovaralo o tome da se oformi radna grupa koja će se baviti koordinacijom ministarstava, kao i planiranjem aktivnosti za smanjenje zagađenja.

"Nema mesta za paniku, Institut za javno zdravlje Batut je izdao saopštenje u kojem piše da ne postoji veći broj obolelih ove godine u ovom periodu nego do sada, a ni zagađenje nije značajno veće nego što je u zimskum mesecima poslednjih godina", kazala je Brnabić.

Premijerka je dodala da je zagađenje nešto veće zbog vremenskih prilika, odnosno zbog magle, zbog toga što nema snega, vetra, a grejna je sezona i povećan je intenzitet saobraćaja.

"Ključni problemi za zagađenje vazduha su individualna ložišta. Širom Srbije 60 odsto nije priključeno na centralni sistem grejanja, greju se od mazuta preko uglja, svakako drva, ali generalno ljudi lože sve i svašta i to je poseban problem", kazala je premijerka dodajući da će se ubuduće davati i podsticaji za priključenje na centralni sistem grejanja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Brnabić je dodala da je problem i pojačan saobraćjaj i u tom je smislu navela da samo u Beogradu ima otprilike 80.000 vozila više na ulicama nego pre pet ili šest godina.

"Tu možemo da zabranimo euro 3 motore, a pričali smo i o tome da pooštrimo prilikom registracije kontrolu emisije izduvnih gasova", kazala je premijerka.

Kako je navela, sve to zahtevaće dodatne troškove građanima, dok je smanjenje emisije štetnih gasova ocenila kao kompleksan problem.

Premijerka je kazala i da nije zadovoljna načinom na koji je Ministarstvo za zaštitu životne sredine pristupilo ovom problemu, navodeći da građani nisu imali dovoljno informacija o tome kakvo je stanje, ali ni o poređenju sa prethodnim godinama, pa ni o tome šta se planira.

Ona tvrdi da je prethodnih godina dosta rađeno na gasifikacii, te da je uloženo mnogo u unapređenje zaštite životne sredine, najviše u rudarstvo i energetiku.

"Menjali smo i kotlove da ne bude grejanja na čvrsta goriva, a poslednje tri godine opredelili smo značajna finansijska sredstva za projekte pošumljavanja", navela je Brnabić.Upitana da li su određeni rokovi za sprovođenje mera koje će smanjiti zagađenje vazduha, Brnabić je kazala da rokovi ne postoje, da država već godinama radi na svemu tome, kao i da će se tako nastaviti.

#Ana Brnabić

#Zagađenje

'