AKTUELNO

Vazduh u Beogradu je ovog popodneva izuzetno zagađen i veoma nezdrav. Zagađenje od 229 PM 2,5 čestica je u ljubičastom, odnosno petom od maksimalnih šest stepena zagađenja.

"Nivo zdravstvenog upozorenja na vanredne uslove. Čitava populacija će verovatno biti pogođena, odnosno svi mogu da osete zdravstvene tegobe", stoji u upozorenju nadležnih.

To, međutim, nije sve.

"Aktivna deca i odrasli, te ljudi sa srčanim i respiratornim oboljenjima poput astme treba da izbegavaju svaki boravak na otvorenom. Svi ostali, posebno deca, treba maksimalno da ograniče boravak na otvorenom, a sve aktivnosti potrebno je preusmeriti na zatvoren prostor. Potrebno je maksimalno smanjiti ili potpuno izbegavati naporne aktivnosti na otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem".

Na izuzetno veliko zagađenje koje je prisutno poslednjih dana u Beogradu, ali i većem delu Srbije, mnogo je uticala i magla koja je zadržavala zagađeni vazduh pri zemlji. Prema najavama meteorologa tako vreme se očekuje i narednih dana, pa bi Beograđani trebalo da budu veoma oprezni.

Kako su više puta isticali stručnjaci, obične maske koje se mogu kupiti po beogradskim apotekama potpuno su beskorisne u borbi protiv zagađenog vazduha, dok je one specijalne, nano maske, u ovom trenutku skoro nemoguće naći po apotekama, bilo državnim ili privatnim. Međutim, oni tvrde da da ipak postoji jedan "narodski lek" protiv zagađenog vazduha.

Prema poslednjim merenjima svetskog sajta Air Visual, Beograd je u 13.00 časova bio "tek" 17. po zagađenju vazduha na celoj planeti, a četvrti u Evropi iza Sarajeva (BiH), Milana (Italija) i Krakova "(Poljska).

#Zagađenje

'