AKTUELNO

Aleksandar Mandić (38), sin pokojnog Milenka Mandića Mande, koji je 15. januara 2000. u hotelu "Interkontinental" ubijen sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i Draganom Garićem, otkrio je za Pink.rs kako je izgledao trenutak kada je saznao da je njegov otac upucan.

- Čuo sam se sa Mandom u 16 i 45 sati. Rekao mi je da "komandat" hoće da razgovara i čuli smo se. Sećam se Arkanovog, onako grubog glasa punog autoriteta, kada me je pitao kako sam igrao utakmicu. Rekao mi je da planira da zbog mene zove Batu Bulatovića. Nakon tog telefonskog razgovora, negde oko 17 i 15 prilazi mi jedan stariji igrač i kaže da je u Interkontinentalu bila pucnjava i da su Arkan i Manda upucani. Nije imao pojma da mi je Manda otac. Sledio sam se. Zvao sam ih obojicu, ali nisam ih dobio. Ubrzo sam čuo da je moj otac ubijen na licu mesta, a da se lekari bore za komadantov život, kao i za život Garića - priseća sa Mandić tog kobnog 15. januara.

Foto: Printscreen YouTube/AP Archive, E-stock/Đenka

- Posle ubistva oca prekinuo sam pripreme s fudbalskom reprezentacijom i odmah sam se vratio kući. Bili su tu Slavko Mijović, Milan Đorđević Bombona, biznismeni, sportisti. Stalno su ljudi dolazili kod nas, primali smo saučešće, sahranili oca i ostali sami i danas se sećam te praznine - priseća se Aleksandar prvih dana bez oca. Kaže da ih je Manda držao pod staklenim zvonom i da je imao zaštitnički stav prema porodici.

Foto: Privatna arhiva

"Ništa nije slutilo na tragediju. Manda je bio uvek dobro raspoložen, pozitivan"

Kaže da je oca poslednji put video dan pre ubistva, i da su zajendo dočekali Srpsku Novu Godinu, upravo u Interkontinetalu.

- Oca sam poslednji put video 14 . januara. Dan radnije smo čekali Srpsku novugodinu  baš u tom hotelu gde je dan kasnije ubijen. Tog 14. sam bio sa njim da se nešto dogovorimo. Tada sam dosao sa nasim Bilijem, engleskim buldogom, pa zbog toga nisam hteo da uđem u Interkontinetal, ali on je insistirao. Dao mi je novac, jer sam sutradan išao u Lepenski vir na pripreme sa fudbalskom reprezentacijom - priseća se Aleksandar, dodajući da tog dana ništa nije slutilo da će ubrzo da se dogodi tragedija koja je obeležila živote tri porodice.

Foto: Foto/Privatna Arhiva

" Arkan i Manda su se pomirili na dan Svetog Nikole, malo pre ubistva"

Aleksandar za Pink.rs kaže da su se Manda i Arkan godinama družili, a onda je 1999. došlo do svađe i pola godine nisu govorili.

- Manda i Arkan nisu govorili mesecima! Razlog je bio to što je Manda napao Arkanovog čoveka, njemu važnog i obračunao se sa njim! Arkan je tada poludeo i upao u hotel "Jugoslavija" i posvađao se sa Mandom! Međutim na pomirili su se 19. decembra, na dan Arkanove slave - ispičao nam je Mandin sin.

Foto: Pink.rs

Kako je naveo, Arkan je tada rekao Zoranu Uskokoviću Skoletu da pozove Mandu na slavu. Manda je na slavu došao sa sinom, pomirili su se, a samo mesec dana nakon toga obojica su poslati u smrt. Skole, koji je praktično izmirio Mandu i Arkana, navodno je, kako mediji pišu, bio jedan od organizatora ubistva u "Interkontinentalu" mesec dana kasnije.

Aleksandar kaže da mu otac svakog dana nedostaje.

- Kada bih imao prilike da ga ponovo vidim, čvrsto bih ga zagrliko i rekao bi mu da sam ponosan na njega. Nikada ga ne bih pustio iz svog zagrljaja - rekao je.

Mandin sin će, povodom 20 godina od tog ubistva, objaviti knjigu o svom pokojnom ocu Mandi koju trenutnu piše i u njoj će se naći do sada nepoznati detalji iz njegovog života.

#Arkan Ražnatović

#Ubistvo

'