AKTUELNO

Lekari iz GAK "Narodni front" u Beogradu obavili su nesvakidašnji podvig. U isto vreme pacijentkinju P. I. (38) iz Banjaluke su porodili i izvadili joj tumor od čak 11,5 kilograma.

Intervencija je obavljena pre dvadesetak dana, kada su doktori prvo carskim rezom porodili ženu koja je na svet donela devojčicu tešku 2.600 grama. Odmah zatim su joj izvadili ogroman tumor zajedno sa matericom. Operacija je prošla bez komplikacija, trajala je oko dva sata, a nakon oporavka i majka i beba su puštene kući u Banjuluku.

Nesvakidašnji slučaj

Načelnica porodilišta GAK "Narodni front" prof dr Snežana Rakić potvrdila je za Informer da je tim stručnjaka uspešno obavio tešku intervenciju. Prema njenim rečima, ovo je bio prvi put da su se u njihovoj ustanovi istovremeno radile dve ovako ozbiljne operacije.

- Zaista smo svi zajedno, od lekara preko medicinskih sestara i babica, odradili sjajan posao. I što je najbitnije, spasili i mamu i bebu, ali i odstranili džinovski tumor, težak 11,5 kilograma. Pacijentkinja iz Banjaluke došla je kod nas trudna sa miomom na materici koji je rastao neverovatnom brzinom. Da ima ovaj problem saznala je u sedmoj nedelji trudnoće, ali je tada operacija bila nemoguća jer bismo vađenjem tog mioma morali da odstranimo i matericu i ona ne bi više imala mogućnost da rađa. U 11. nedelji trudnoće ona je iz Banjaluke prešla na našu kliniku i od tada smo budno pratili i razvoj bebe, ali i rast tumora, da ne bi ugrozio plod - kaže doktorka Rakić.

Ona napominje da pacijentkinja nije imala posebne tegobe, sem što se iz dana u dan sve teže kretala jer je u stomaku imala težinu kao da nosi bar trojke.,- Zbog velikog obima tumora i njegove težine, hteli smo da je porodimo u 28. nedelji, kada je beba imala oko 1.200 grama. Međutim, svi pregledi su pokazali da se nesmetano razvija i da se dobro "brani" od tumora, koji nije ugrožavao ni nju ni trudnicu. Nastavili smo da pratimo situaciju i zaista bili sve vreme uz pacijentkinju. Konačno smo odlučili da je porodimo u 36. nedelji nedelji, kada je beba bila dovoljno krupna i stabilna - naglašava načelnica porodilišta.

Višesatna operacija

Ne krije da je bilo treme i da je bilo vrlo neizvesno, ali da je ceo bolnički tim dao sve od sebe i verovao u dobre rezultate.

- Ova nimalo naivna, dvostruka intervencija trajala je oko dva sata. Prvo su lekari izvadili devojčicu od 2,6 kilograma, a zatim nastavili da rade na uklanjanju tumora. Ceo tumor od 11, 5 kilograma je izvađen i bili smo u šoku. Tako nešto nismo videli do sada i još da raste pored bebe, koju srećom nije pritiskao! Nažalost, morali smo da izvadimo i matericu, jer je ipak to bila tumorna promena. Ali uspeli smo - ponosna je naša sagovornica, koja naglašava da su se i mama i beba uspešno oporavile i nakon sedam dana puštene su kući.

#GAK

#Lekar

#Operacija

'