AKTUELNO

Fotografije obnažene učenice šestog razreda jedne vranjske škole u središtu su afere koja već nedeljama potresa ovaj grad, a o kojoj informacije prikuplja i Više tužilaštvo u Vranju.

Neprilične slike, putem mobilnih telefona, raširile su se najpre među osnovcima jedne škole, da bi se zatim proširile i među učenicima ostalih vranjskih škola.

Afera je, prema nezvaničnim navodima, počela kada su učenica šestog i učenik sedmog razreda škole, smatrajući da su u emotivnoj vezi, počeli da razmenjuju poruke, prvo tekstualne, a zatim i lascivne.

Foto: Pixabay.com

Dečak je, navodno, dobio fotografiju svoje obnažene devojke, a kada je njihova veza prekinuta, iste slike počeo je da prosleđuje drugovima iz škole, koji su ih prosledili dalje.

Prof. dr Jovan Marić, psihijatar, govoreći o ovom slučaju, kaže da, pod pretpostavkom da ta deca imaju 12 godina, su to pubertetlije, jer za mnoge pubertet počinje sa 12 godina.

- Kada krene pubertet, onda su to i kod dečaka i devojčica dramatične promene. Zašto kreće pubertet danas ranije? Zato što deca mnogo vole piletinu, a svi kažu da se pilići hrane nekakvim hormonima, tako da pubertet počinje ranije nego što je uobičajeno. Šta se tu događa? To se, u struci, kod dečaka zove testosteronski cunami – kazao je Marić za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, testosterona u devetoj godini kod dečaka je kao šoljica kafe, a u 16. godini osam litara.

- Možete misliti koliko naraste testosterone za tih sedam godina. Pod uticajem testosterona “šljaka” seksualitet kod dečaka od 12 godina. To takva erotika buja kod najvećeg broja dečaka, a nema kočnica, jer intelektualni razvoj i emocionalni su u raskoraku. Roditelj mora da bude ta kočnica, mora vrlo vešto da im se objasni – objašnjava Marić.

Foto: TV Pink Printscreen

Osvrnuvši se na slučaj u Vranju Marić kaže da dečaci imaju potrebu da se slikaju da se dokazali i pohvalili.

- Postavlja se pitanje zašto je devojčica to uradila. Zašto je imala potrebu da se slika? Tu su sada roditelji koji deci treba da objašnjavaju sve te rizike. Iako ona možda ima testosteron, iako je možda seksualitet krenuo ranije, roditelj mora da bude kočnica – ističe Marić.

Marić je govoreći o tome da izgleda kao da deca ne žele da imaju privatnost, da neke stvari sačuvaju za sebe, rekao da se to događa jer živimo u vizuelnoj civilizaciji.

- Vizuelna civilizacija glorifikuje mladost, lepotu, pokazivanje, 80 odsto informacija dobijamo čulom vida. Sada deca gledaju da je “in” biti na televiziji. Umovanje malo treba staviti u prvi plan – rekao je Marić.

On smatra da je rano da deca koja su šesti razred budu u vezi, ali da se ne može sakriti ono što je svima dostupno.

#Fotografija

#Veza

#Vranje

#škola

'