AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je sinoć postavljena nova rasveta na Groblju oslobodilaca Beograda, i dodao da je to počast herojima koji su dali živote da naš grad bude slobodan.

Spomen-groblje oslobodilaca Beograda, gde počivaju sovjetski i srpski vojnici, obnavlja se uoči 20. oktobra, kada će se na ovom mestu obeležiti 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Ovo spomen-groblje posvećeno je jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. godine, i na njemu je sahranjeno 1.395 boraca NOV i POJ i 818 boraca Crvene armije.

Groblje predstavlja prvi memorijalni kompleks izgrađen u Beogradu, nakon završetka Drugog svetskog rata. Na ulazu u groblje nalazi se monumentalna kapija sa reljefima, koji su delo vajara Radete Stankovića, dok se u samom parku nalazi skuptura Crvenoarmejac.

Godine 1988, na platou ispred groblja je podignuta skulptura Partizan na večnoj straži, rad Radete Stankovića.

Od otvaranja spomen-groblja, 1954. godine na njemu se svakog 20. oktobra polažu venci povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maja povodom Dana pobede na fašizmom.

Foto: Printscreen Facebook/Goran Vesić

Foto: Printscreen Facebook/Goran Vesić

Foto: Printscreen Facebook/Goran Vesić

Foto: Printscreen Facebook/Goran Vesić

#Goran Vesić

#Groblje

'