AKTUELNO

Er Srbija je lider u avio-saobraćaju još od osnivanja kompanije 1927. godine. Sada, uz novo ime i sa novim identitetom nudi nov koncept udobnosti i stoji rame uz rame sa najstarijim avio-kompanijama na svetu.

Srpska avio-kompanija osnovana je davne 1927. godine, dok je Air Serbia naslednik nekoliko avio-kompanija koje su funkcionisale pod zastavom Jugoslavije (JU).

Foto: Tanjug

Prva je bila Aeroput osnovana 1927. godine, a nasledila ju je Jat Airways od 1948. godine, objavio je portal CNN.

Tokom godina Hladnog rata Jat je razvio značajne linije ruta, kupio neophodnu opremu kako sa Istoka, tako i sa Zapada, što je i bil ou skladu sa tadašnjom politikom nesvrstanosti Jugoslavije.

Ipak, nakon raspada Jugoslavije, Jat je postao srpska avio-kompanija.

Foto: Air Serbia

Er Srbija odnosno Jat ervejs je od 1961. godine član Međunarodne asocijacije avio-prevoznika (IATA).

2013. godine Etihad je kupio 49 odsto akcija Jata, a potom je usledio ribrending kompanije koja je usvojila novo im eAir Serbija.

Foto: Tanjug

KLM je prva avio-kompanija osnovna 1919. godine kao Kraljevska Holandska Avio-kompanija , a prvi komercijalni let imala je 1920. godine. 2018. godine ukupno je prevezna 34.2 miliona putnika, i ovog oktobra obeležiće 100 godina postojanja.

Foto: Pixabay.com

Avianca je najstariji avio-prevoznik u Latinskoj Americi, i drugi najstariji na svetu. Ova kompanija svoju stogodišnjicu proslavilia je ove godine. Avianca je u 2018. godini prevezla 30.5 milliona putnika.

Foto: Printscreen YouTube/SANspotter

Quantas je nacionalna i najveća australijska avio-kompanija sa sedištem u Sidneju. Trenutno je treća najstarija avio-kompanija na svetu osnovana 1920. godine, iza holandskog KLM–a i kolumbijske Avijanke i 13. u svetu po broju prevezenih putnika. Kvantas je na engleskom skraćenica za Queensland And Northern Territory Aerial Services. Tokom 2018. godine ova kompanija prevezla je 55.3 miliona putnika.

Foto: Pixabay.com

Aeroflot Ruske Avionske linije je nacionalna avio-kompanija Rusije i bivša nacionalna avio-kompanija Sovjetskog Saveza kada je ujedno bila i najveća avio-kompanija na svetu, osnovana 1923. godine Sedište kompanije je u Moskvi i ona leti ka 116 destinacija u 52 zemlje. Aerodrom Šeremetjevo je glavna baza kompanije. 2018. godine ukupno je prevezla 55.7 milliona putnika.

Foto: Pixabay.com

Češke avio-linije (Czech Airlines CSA) ili skraćeno ČSA je nacionalni avio-prevoznik Češke, ranije nacionalna avio-kompanija Čehoslovačke, osnovana 1923. godine. Čvorište avio-kompanije se nalazi na Aerodrom Ruzine u Pragu. 2018. godine ukupno je prevezla 2.9 milliona putnika.

Foto: Pixabay.com

Finnair je nacionalna avio-kompanija Finske. Osnovana je 1. novembra 1923. godine, a svoj prvi let je obavila 20. marta 1924. godine avionom Junkers F.13 sa skijama, koji je saobraćao između Helsinkija i Talina. 2018. godine ukupno je prevezla 13 milliona putnika.

Foto: Pixabay.com

Delta erlajns je američka avio-kompanija sa sedištem u Atlanti, Džordžija, SAD. Delta je najveća avio-kompanija na svetu po broju prevezenih putnika i veličini flote, a osnovana je davne 1924. godine. 2018. godine ukupno je prevezla rekordnih 192.5 milliona putnika.

Foto: Printscreen YouTube/Delta

Iberija je nacionalna avio-kompanija Španije, sa sedištem u Madridu. Iberija je osnovana 27. juna 1927. godine. 2018. godine ukupno je prevezla 20 milliona putnika.

Foto: Pixabay.com

Britiš ervejz je nacionalna i najveća avio-kompanija Ujedinjenog Kraljevstva. Avio-kompanija je i takođe peta po veličini u Evropi. Glavne baze avio-kompanije su na Londonskim aerodromima, Hitrou i Getvik. 2018. godine ukupno je prevezla 44.1 million putnika.

Foto: Pixabay.com

#Air Serbia

'