AKTUELNO

Ministar prosvete Mladen Šarčević objasnio je da je uvođenje obaveznog pripremenog predškolskog programa za decu od tri godine jedna reformskih mera u okviru strategije do 2030. godine.

Očekuje se, međutim, da ta mera bude ranije implementirana.

- Zemlje koje imaju ovakve modele, prema svim analizama, su razvijenije, deca su uspešnija i to do 10 odsto – naveo je Šarčević.

On je istakao da ima dovoljno vaspitača i da kada je kadar u pitanju nema potreba za novim ulaganjima, ali da fali prostor.

- Najvažnije da je program ocenjen kao jedan od tri najbolja u Evropi. Zove se simbolično "Godine uzleta“ – naveo je ministar i dodao da je taj projekat pilotiran prošle godine u Zemunu, Čačku i Novom Sadu.

Kako je dodao, vaspitači su u procesu obuke.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nije to klasično učenje, to je učenje kroz igru. Deca savladavaju određene informatičkle sposobnosti, tu je niz drugih logičkih igara... Taj obavezni program bi bio četiri sata. To je da bi dete hvatalo korak sa generacijom – naveo je Šarčević.

Ministar je istakao da samo ozbiljne razvojne države mogu sebi da daju za pravo da se bave strategijom obrazovanja dece od tog uzrasta.

#Mladen Šarčević

'