AKTUELNO

Kašike, viljuške, noževi, igle i delovi mobilnih telefona samo su neki od predmeta koje su tokom poslednjih godina pacijenti gutali, a lekari beogradskih klinika uspevali da im odstrane iz želuca i spasu im živote.

Načelnik Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA pukovnik prof. dr Radoje Doder rekao je svojevremeno za beogradske medije da su u praksi lekari ove klinike vadili iz stomaka najraznovrsnije predmete - od kašika, viljušaka, igala, baterija za mobilne telefone, delova fiksnih ortodontskih aparata pa sve do olovaka.

Poslednji bizaran slučaj šokirao je javnost 1. septembra. Naime, jedna osoba je u Urgentni centar došla žaleći se na bolove u stomaku, tvrdeći je da je progutala "nešto metalno". Međutim, kada su je lekari snimili, a zatim obavili operacioni zahvat, imali su šta da vide. Naime, iz pacijenta su izvučene tri metalne kašike, još šest plastičnih, kao i jedna četkica za zube!

Ipak, to je samo jedna u nizu bizarnih, ali i izuzetno opasnih situacija kada su ljudi rizikovali život.

Nedavno je zabeležen i slučaj da je mladić progutao 13 hemijskih olovaka i ogromnu najlon kesu nakon čega je operisan, takođe u Urgentnom centru.

Foto: Pixabay.com

- Jedan od najčudnijih slučajeva je lopta od dlaka izvađena iz želuca. Bila je prečnika 12 do 13 centimetara. Ipak, najčešći su, ipak, slučajevi najmlađih pacijenata, budući da deca često gutaju manje delove igračaka, uglavnom veličine dva do tri milimetra ili novčiće - rekao je ranije prof. Doder.

U takvim slučajevima se, dodaje, postavlja pitanje da li je rizično vaditi te predmete endoskopskim putem jer ova vrsta pacijenata u najvećem broju slučajeva nije životno ugrožena.

- Tada je važna procena lekarskog tima da li je u interesu da se to strano telo izvadi - kaže doktor.

Igla prođe kroz creva, a da ih ne ošteti

Doktori isitču da je posebno interesantno koliko je organizam prilagodljiv i kako najčešće nađe način da progutani predmet prođe kroz čitav gastrointestinalni trakt, a da ga ne ošteti, iako se može očekivati da ostane negde u tkivu. Takav je slučaj je recimo sa gutanjem igle.

- Dok se strano telo nalazi u gornjem traktu, pre svega u želucu, endoskopska dijagnostika rešava sve probleme. Međutim kada je strani predmet u crevima, pacijent mora da bude pod konstantnim medicinskim nadzorom kako bi bilo utvrđeno da li će predmet proći prelaz tankog u debelo crevo, a onda se dalje očekuje spontana eliminacija - navodi prof. Doder.

Foto: Pixabay.com

Šta raditi kada pacijent proguta "čudan predmet"?

Profesor Doder sa VMA svojevremeno je istakao da se dijagnostika stranih tela koja u sebi imaju metal lakše može sprovesti rendgenološkim putem, a dijagnostika ostalih predmeta kada odu iz želuca prosto je nemoguća. Tada su najvažniji rezultati kliničke slike pacijenta i da li oni ukazuju na neke komplikacije.

- Ako se proceni da strano telo može proći pilorus (krajnji deo želuca ispred dvanaestopalačnog creva) do tankog creva, drugo mesto potencijalnog zaglavljivanja je prelazak tankog creva u debelo - bauhinijeva valvula. U slučaju da je procenjeno da strano telo može da prođe i taj rizični deo gastrointestinalnog trakta, pacijent ga može spontano eliminisati - ističe prof. Doder.

#Lekar

#Operacija

#Stomak

'