AKTUELNO

Polen ambrozije je jedan od najjačih prirodnih alergena, a sezona polinacije ambrozije traje od kraja jula, pa do kraja septembra.

Sezonske alergijske reakcije najčešće su izazvane polenom, a ne plodovima ambrozije. Najveće vrednosti koncentracije polena ambrozije u vazduhu, do sada su registrovane u drugoj dekadi avgusta i prvoj dekadi septembra.

Polen ambrozije je prisutan u atmosferskom vazduhu svake godine u istom vremenskom periodu.Alergijske bolesti su najraširenije hronične bolesti današnjice. Više od 60 miliona Evropljana pati od simptoma alergijskih reakcija na polen ambrozije.

Foto: Pixabay.com

Kod alergičnih osoba polen ambrozije izaziva niz reakcija kao što su kijanje, kašljanje, suzenje, svrab, crvenilo na koži i slično.

Ambrozija može da se suzbije i uništi redovnom primenom agrotehničkih mera na poljoprivrednim površinama, tretiranjem korova dozvoljenim hemijskim preparatima ili na mehanički način, odnosno košenjem i čupanjem stabla biljke zajedno s korenom. Pored planskog košenja koje je u nadležnosti JKP "Čistoća i zelenilo", prema gradskoj Odluci o suzbijanju ove alergene biljke, vlasnici parcela su takođe dužni da ispred stambenog, odnosno poslovnog objekta suzbijaju i uništavaju ambroziju.

Širenje ambrozije je veliki ekološki problem, jer oduzima prostor domaćim biljnim vrstama, a pred njom uzmiču i poljoprivredne kulture, stoga je opasna ne samo za zdravlje stanovništva, već i za poljoprivredna područja.

Šta je ambrozija?

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka, koja niče polovinom aprila. Cveta u kasno leto i jesen, a od početka jula do ranih mrazeva proizvodi polen, koji zapravo stvara najviše problema ljudima. U narodu je poznata pod imenom limundžik, fazanuša, partizanka i kao Krausova trava.Ova biljka je na naše prostore došla iz Amerike, a prvi put je primećena u Vojvodini, neposredno posle Prvog svetskog rata. U Evropi, koju osvaja neverovatnom brzinom, može se naći oko 20 vrsta ambrozije, a najrasprostranjenija je kratka ambrozija (Ambrosia artemisiifolia, Ambrosia elatior).

#Alergija

#ambrozija

'