AKTUELNO

Narednik Vejn Ingram godinama je pomagao Stefanu Saviću da ode na operaciju zbog teške anomalije lica.

Priča koja je zaslužila poštovanje i koja nas tera da se malo zadubimo i zamislimo nad onim što radimo i kako se ponašamo stiže nam iz Bpsne i Hercegovine.

Humanost britanskog oficira na službi u mirovnim snagama u BiH dečaku iz Laktaša promenila je život.

Narednik Vejn Ingram godinama je pomagao Stefanu Saviću da ode na operaciju zbog teške anomalije lica i da njegovo detinjstvo učini lepšim i srećnijim.

Uspeo je u najvažnijoj misiji, dečaku je vraćen osmeh na lice, a oficir je stekao prijatelja za ceo život.

Foto: TV Pink

Vejn je nagrađen specijalnom palketom Večernnjih novosti "Najplementinji podvig godine" koja će mu danas biti uručena.

Humani oficir bio je gost "Jutarnjeg programa" na Televiziji Pink.

- Kada sam došao u Bosnu upoznao sam Miloša koji mi je pokazao Stefanove fotografije i pitao da li bi mogao da pomognem. Organizovao sam mu putovanje u Englesku i rekao da ću pokušati nešto da učinim za njega - rekao je Ingram.

On je istakao da je ovo misija njegovog života i da mu je drago što je uspeo da pomogne dečaku.

Foto: TV Pink

- Ljudi kažu da sam promenio Stefanov život, ali ja bih rekao da sam promenio svoj život. On je zaista neverovatna osoba. Raste u porodici punoj ljubavi. To je za mene bilo veliko iskustvo i stekao sam ogromnog prijatelja - dodao je on.

Prve dve operacije bile su 2003. godine, dve 2005, i poslednja 2006.godine.

- Stefan je hrabro podneo operaciju. Prvo su mu uklonjeni svi zubi iz vilice, a zatim su mu pomerene kosti. Doktor Donovej ga je operisao. Rekao je da će uraditi sve što može, ali nije bio siguran da će mu sačuvati vid. Svaki put kada je dolazio ja bvih ga sačekao na aerodromu. Provodio sam vreme sa njim. Kada se operisao bio sam uz njega - istakao je humani oficir.

Roditelji dečaka su zahvalni Ihgramu, a on u početku nije bio siguran da će uspeti da sakupi novac.

- Nisam obećao da ću sakupiti novac, rekao sam da ću pokušati. U početku sam skupio 6.000 evra, što je bilo fantastično. 13.000 evra je bilo potrebno za prvu operaciju. Odveli smo ga u fantastičnu bolnicu za decu i na kraju je sve završeno baš onako kako je trebalo da bude - s osmehom na licu istakao je on.

Za kraj je imao poruku za sve.

- Kupite neku hranu beskućniku, ako ga vidite na ulici. Samo pokušajte da ne prođete pored njega, najlakše je proći. Pokušajte da pomognete koliko god para da imate - zaključio je Ingram.

N. Petričević

#Bosna i Hercegovina

#Pomoć

#Vejn Ingram

'