AKTUELNO

Rak grlića materice je kod žena u Srbiji četvrti po učestalosti kada je reč o malignim tumorima. On se svake godine otkrije kod oko 1.100 žena, a po stopama obolevanja i umiranja smo među vodećim zemljama u Evropi. Ove poražavajuće podatke je za portal Pink.rs podelila onkološki epidemiolog Ana Jovićević.

Našu poznatu bivšu misicu Dijanu Milojkoviću ponedeljak je odnela upravo ova kobna bolest posle više od pet godina borbe, a svi koji su bili uz nju kažu da je ona bila neustrašiva, borbena i istrajna.

- Za razliku od raka dojke kod kojeg znamo više faktora rizika, ali ne i osnovni uzrok, uzročnik raka grlića materice je poznat – to je infekcija Humanim papiloma virusom, HPV, koji se prenosi seksualnim putem - rekla je Jovićević, objasnivši da je infekcija ovim virusom vrlo česta, da više od 80 odsto populacije bude inficirano ovim virusom u nekom periodu života ali da je, od preko 100 različitih tipova, oko 15 tipova onkogeno odnosno može izazvati rak.

Onkogeni tipovi HPV izazivaju ne samo rak grlića materice, već i druge tipove malignih tumora anogenitalne regije i grla.

HPV infekcija najčešće nastaje kod mladih, po otpočinjanju seksualno aktivnog života. Vrlo lako se prenosi, dovoljan je i jedan kontakt čak i bez seksualnog odnosa, i može proticati bez simptoma. Većina infekcija prolazi sama od sebe u toku od par meseci do 2 godine.

Međutim, kod pojedinih žena, ova infekcija može da preraste u hroničnu odnosno dugotrajnu infekciju, dovede do promena na grliću materice, i, nakon više godina, do raka grlića materice, s tim da pacijentkinja ne primeti nikakve simptome - objasnila je Jovićević.

Dodaje da u dodatne faktore koji doprinose prelasku infekciju u hroničnu i razvijanju bolesti, osim tipa HPV virusa kojim je inficirana osoba, spadaju genetska sklonost, imuni status, postojanje drugih polnih infekcija ali i pušenje.

- Iako žena vrlo često nema nikakve tegobe, promene na grliću materice se mogu otkriti redovnim ginekološkim pregledima. Ukoliko na vreme uočimo prekancerozne promene na grliću materice i uklonimo ih, sprečavamo nastanak raka grlića materice - kazala je Jovićević.

Foto: Privatna arhiva

- Svim ženama se, u skladu sa nacionalnim programom, preporučuje da, od 25 godine, najmanje jednom u tri godine urade ginekološki pregled i bris grlića materice sa Papanikolau testom. Na taj način se mogu uočiti promene na grliću, bilo prekancerozne ili rak grlića u ranoj fazi, i na vreme ukloniti hirurškom intervencijom - objasnila je ona i dodala da žena nakon ove intervencije može da zatrudni.

Navela je da je značajna mera prevencije i vakcina protiv HPV. Ova vakcina se primenjuje pre prvih seksualnih odnosa i štiti od raka grlića ali i drugih malignih bolesti izazvanih najčešćim onkogenim tipovima virusa. Australija je programe HPV vakcinacije započela još 2007. godine, za devojčice, a nakon par godina i za dečake a programe vakcinacije danas ima i većina evropskih zemalja. - U Srbiji, ova vakcina spada u preporučene vakcine za decu stariju od 9 godina, prvenstveno devojčice šestih razreda osnovne škole, ali vakcinu moraju da kupe roditelji. Dostupna je četvorovalentna vakcina koja štiti od dva onkogena tipa i dva tipa HPV virusa koji izazivaju polne bradavice ili kondilome, dok devetovalentne vakcine kod nas nema - ukazala je Jovićević.

- Simptom raka grlića materice su neuobičajena ginekološka krvarenja odnosno krvarenje van ciklusa ili između ciklusa, krvarenja kod žena koja su u menopauzi, kontaktno krvarenje nakon odnosa - rekla je Jovićević ali i naglasila da se bolest može u dugom periodu razvijati bez simptoma i da odsustvo tegoba ne znači da bolesti nema.

Neophodno je redovno obavljati ginekološke preglede, uključujući i Papanikolau test koji je bezbolan, jednostavan i dostupan u svakom domu zdravlja.

Glavni uzrok velikog oboljevanja i smrtnosti od raka grlića materice leži u neredovnom obavljanju ginekoloških pregleda i kasnom otkrivanju bolesti, u fazi kada je ona već uznapredovla. Treba iskoristiti to što imamo odličnu mrežu primarne zdravstvene zaštite i skrining program - zaključila je Jovićević.

Pročitajte još:BORILA SE DO POSLEDNJEG DAHA! Dijana Milojković nije želela da odustane od života, rezultati su iz dana u dan bili sve gori! (FOTO)Dijana Milojković je pokazala svoju NEUSTRAŠIVOST, a evo kako se godinama unazad BORILA SA KARCINOMOM! (FOTO)

#Rak

#Zdravlje

#Žena

'