AKTUELNO

Pod sloganom " Sve za Srbiju, Srbiju ni za šta", u sredu će u Domu Narodne skupštine svečano biti obeležen Dan srpske diplomatije, a prof. dr Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta i vitez srpske diplomatije, istakla je za Novo jutro televizije Pink da žele da doprinesu što veći doprinos afirmaciji srpske kulture, identiteta, srpske divne kulturne baštine i uklapanja Srbije na najbolji mogući način u savremeni svet.

Marković je rekla da nije slučajno da je moto srpske diplomatije upravo “Sve za Srbiju, Srbiju ni za šta”, jer, kako kaže, već od sedmog veka Sloveni počinju diplomatske kontakte sa Vizantijskim dvorom.

- Naša diplomatija je izuzetno stara i kvalitetna, sa jedinstvenom tradicijom. Nemanjićki orao na svim našim grbovima, koji jednom glavom gleda prema istoku, jednom prema zapadu, ali u jednom telu obe glave spojene. U telu srpskog identiteta – rekla je Marković.

Foto: TvPink Printscreen

Justina Pupin, predsednik Udruženja potomaka Mihaila Pupina, rekla je da postoji mnogo toga što je Mihajlo Pupin uradio za Srbiju, i istakla da je zbog toga i ona tu kako bi se odužila na neki način svemu što je on uradio za naš narod.

- Videćemo original Versajsog ugovora iz 1919. godine. A specifično je to da je on pozvan u Pariz da prisustvuje njegovom potpisivanju. Prethodno je bio potpisan Londonski ugovor kojim su velike sile htele da dobiju neke teritorije koje su bile u sklopu KSHS, međutim, lobiranjem Mihajla Pupina to se nije desilo. Tako da zahvaljujući Pupinu Hrvatska ima Dalmaciju, postoji Severna Makedojina i Banat je u sklopu naše države – rekla je Pupin.

Foto: TvPink Printscreen

Vjera Mujović Prajs, glumica i član Udruženja znamenitih ličnosti, istakla je da srpska diplomatija počinje 1188.godine, kada je prethodnica Stefana Nemanje otišla u Nemačku kod Fridriha Barbarose.

- Iako mi slavimo neke manje godišnjice i jubileje, treba da kažemo i kada počinju koreni srpske diplomatije. Takođe, Sveti Sava je osnivač srpske diplomatije - rekla je Prajs.

Foto: TvPink Printscreen

Pupin je istakla da je prva strana zastava, pored Francuske i jedina koja se vijorila nad Belom kućom jeste srpska zastava.

- Tek sada saznajem i vidim koliko je Pupin bio veliki čovek, mnogo je voleo Srbiju i to je stalno isticao i potencirao – rekla je Pupin.

#diplomata

'