AKTUELNO

Manastir Tumane od 14. veka do današnjeg dana svedoči veru mnogobrojnog naroda u velika čuda Svetog Zosima kome je i posvećen.

Jeromonah Petar istakao je da je manastir Tumane isposnica Svetog Zosima, koji je na naše prostore došao u 14.veku sa Svete gore.

Foto: TvPink Printscreen

- Nauku molitve on je preneo na Svetu goru gde je skupio veliki broj svojih učenika. U 14.veku zbog najezde Turaka, oni su se povlačili i blagodareći Bogu, na našim prostorima vladao je Knez Lazar koji je voleo monaštvo, koji ih je pozvao i pružio neku vrstu gostoprimstva. Oni su se nastanjivali po pećinama, po gudurama, po nepristupačnim mestima. Ktitor manastira je Miloš Obilić.

Kako kaže, jednom prilikom dok je lovio ranio je Svetog Zosima pustinjaka. I na mestu gde je preminuo, na njegovim moštima već 630 godina svetinja živi i svedoči o vaskrslom Hristu.

Foto: TvPink Printscreen

- Sveti Zosim je blagosloven od Boga kao veliki čudotvorac i kao onaj koji pomaže ljudima u najtežim nevoljama. Veliki narod dolazi iz ljubavi da se pokloni Svetom Zosimu - rekao je jeromonah Petar.

Foto: TvPink Printscreen

Slobodan Milosavljević vernik iz Kragujevca, kaže da je u manastiru Tuman doživeo čudo.

- Već nekoliko meseci imam problem sa levom nogom koja me veoma muči, a danas posle Liturgije, sa prijateljem sam krenuo ka isposnici Sv. Zosima, ali nisam bioi siguran uopšte kako ću da idem. Međutim, kada sam krenuo primetio sam da me noga uopšte ne boli. Hvala Bogu, noga mi je kao pre šest meseci – rekao je Milosavljević.

Foto: TvPink Printscreen

Otac Dimitrije, Iguman manastira Tumane, rekao je da je Sv.Zosim i njegov manastir vekovima kultno stecište brojnog naroda.

- Imamo puno svedočenja o tome da je njegov grob u manastiru Tumanu, kultna svetinja od njegovog osnivanja. I možemo da sagledamo jednu činjenicu, a to je da je on čudotvorac – rekao je iguman.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, narod je kroz vekove prenosio to svedočenje.

- Ovaj manastir je nekoliko puta rušen i stradao, ali ono što je najsvetije u ovom manastiru to je da ime Božije proslavljeno u ličnosti Svetoga Zosima nepokolebljivo traje do danas. Ovo je jedan od retkih srednjevekovnih manastira u kojem se molitveni život nije prekidao – rekao je iguman.

#Manastir

'