AKTUELNO

Glumac Vlasta Velisavljević prisetio se trenutka kada je ubijen kralj Aleksandar Karađorđević 1934. godine, početka bombardovanja Beograda 6. aprila, vremena provedenog u nacističkom logoru, ali i 9. maja, Dana pobede nad fašizmom.

On je rekao da je iskreno, prvi put, plakao te davne, 1934. godine kada je imao 7 godina i kada je saznao da je ubijen kralj Aleksandar Karađorđević.

-Plakali smo te 1934. godine, kada su ubili kralja, za mene je bilo strašno saznanje da su ga ubili , jer smo ga poštovali - prisetio se Velisavljević.

Kako kaže, bilo mu je teško tog 6. aprila, kad aje bombardovan Beograd.

-Pre bombardovanja sam živeo na Dorćolu, a kasnije sam se preselio kod Londona. U mom dvorištu na Dorćolu, živela je jedna jevrejska porodica, imali su sina Arona i kada su Nemci ušli u Beograd, stalno sam trčao kod mog Arona da vidim kako je - priča on.

Kako kaže, on se od bombardovanja sa roditeljima krio u Državnoj hipotekarnoj banci.

Foto: TvPink Printscreen

-Moj otac je imao nekog poznanika koji nas je pustio u tu u Državnu hipotekarnu banku, u trezore smo se smestili, a nismo znali koliko smo glupi, jer da je tu pala bomba mi bismo se ugušili - rekao je Velisavljević.

-Kada je bilo ovo bombardoovanje 1999. godine, mene je pitala moja supruga Nada pitala kako mogu da spavam, a ja sam joj odgovorio da je meni to, na žalost, bilo treće bombardovanje - ispričao je on. Velisavljević je rekao da je bio u  nacističkom logoru Herde blizu Dortmunda i da je imao sreće što je bio mlad i jak pa je izbegao gasnu komoru.

Kako kaže, ne seća se 9. maja jer nije bio u Beogradu, bio je u vojsci u Austriji.

-9. maj sam dočekao u Austriji, u vojsci me je zateklo oslobođenje, pamtim samo taj 9. maj u Gracu u Austriji, valjda su tad mislili Austrijanci da treba da se predaju, bio je sav u belim zastavama - prisetio je Velisavljević, dodajući da Beograd pamti po bombardovanjima.

-Beograd pamtim po bombardovanjima, a ne po veselju, mnogo je doživeo bombardovanja, kao i ja u njemu - zaključio je Velisavljević.

#Vlasta Velisavljević

#sećanje

'