AKTUELNO

Dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti nauke „Milutin Milanković“ za 2018. godinu je predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu, akademik Stevan Pilipović, a Pokrajinskog priznanja u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“ muzički umetnik Zvonko Bogdan, odlučila je jednoglasno Komisija za dodelu pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja koju je formirala Pokrajinska vlada.

Akademika Stevana Pilipovića je, za izuzetan doprinos u naučnim istraživanjima u oblasti matematike, kao i ukupan naučni angažman u zemlji i inostranstvu, za priznanje koja nosi ime jednog od najvećih srpskih matematičara, astronoma, klimatologa i geofizičara Milutina Milankovića (1879-1958), predložio Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu.

S druge strane, predlog da laureat priznanja koje nosi ime jednog od najvećih srpskih slikara Pavla Jovanovića (1859-1957), za izuzetan doprinos očuvanju i negovanju muzičke tradicije i promociji muzičkog stvaralaštva bude Zvonko Bogdan, stigao je od JMU Radio-televizija Vojvodine.

Pokrajinska priznanja „Milutin Milanković“ i „Pavle Jovanović“ će dobitnicima biti uručena 15. maja, koji je kao datum od pokrajinskog značaja ustanovljen povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

U Komisiji koja je donela odluku o priznanjima bili su profesor Univerziteta u Novom Sadu dr Nenad Krstić (predsednik), pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu dr Agota Vitkai Kučera, profesor Univerziteta u Novom Sadu u penziji dr Pavle Budakov, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, legendarni srpski odbojkaš Slobodan Boškan i glavni i odgovorni urednik lista „Dnevnik“ Nada Vujović.

Ova komisija odlučivaće i o dobitnicima ostalih pokrajinskih priznanja koje je Skupština Vojvodine, na predlog Pokrajinske vlade, takođe ustanovila prošle godine. Reč je o Nagradi „Mihajlo Pupin“ kao najvišem priznanju AP Vojvodine, i pokrajinskim priznanjima „Ferenc Feher“ za oblast kulture, „Đorđe Natošević“ za oblast obrazovanja, „Lazar Dunđerski“ za oblast privrede, „Milica Tomić“ za oblast ravnopravnosti polova, „Momčilo Tapavica“ za oblast sporta i „Ljudevit Mičatek“ za oblast ljudskih i manjinskih prava.

Ova priznanja biće dodeljena 25. novembra koji je, takođe prošle godine, kao datum od pokrajinskog značaja ustanovljen povodom dana na koji je 1918. godine Velika narodna skupštine u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

Izuzetak je jedino Pokrajinskog priznanje „Ljudevit Mičatek“ koje će biti dodeljeno 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava koji se takođe obeležava kao datum od pokrajinskog značaja.

#Pokrajinska Vlada

'