AKTUELNO

Poboljšanje stanja u zdravstvu je jedna od ključnih tema u 2017. godini.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je nabavku sajber noža kao i tri angiosale, a za dva meseca završetak KC u Nišu.

- Za nešto više od dva meseca biće završen Klinički centar u Nišu - rekao je Vučić i dodao da je za tu zdravstvenu ustanovu izdvojeno 50 miliona evra, od kojih 35 za izgradnju i 15 miliona za opremanje.

Rekonstrukcija Tiršove i izgradnja Tiršove 2, zatim početak izgradnje novih kliničkih centara u Beogradu i Novom Sadu i Kragujevcu, deo su onoga što će se raditi u zdravstvu ove i narednih godina, a što je najavio premijer na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima biće, za rekonstrukciju dečje bolnice u Tiršovoj biće izdvojeno pet miliona evra, a biće izgradjena i "Tiršova dva", dok će za rekonstrukciju Ginekološko-akušerske klinike Narodni front biti izdvojeno 7,5 miliona evra.

Vučić je rekao da će 15 miliona evra biti izdvojeno za rekonstrukciju instituta Dedinje i dva i dva miliona evra za njegovo opremanje, kao i da će u narednih 15 dana biti završena rekonstrukcija prvog sprata u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović".

Koliko će koštati izgradnja novih kliničkih centara?

Izgradnja i opremanje KC Beograda košati 122 miliona evra, da će u aprilu početi izgradnja KC Novi Sad koja će koštati 32,6 miliona, a da će 15 miliona biti uloženo u opremu. U septembru početi izgradnja KC Kragujevac koja će koštati 29 miliona evra, kao i da će i ta ustanova dobiti 15 miliona za opremu.

Kako je rekao, u prethodnoj godini je nabavljeno 85 ambulantnih vozila, 140 domova zdravlja je obnovljeno, kupljeni su gama noževi, akceleratori, obezbeđen besplatan epidural za porodilje u Nišu i zaposleno hiljadu lekara i sestara.

- Ovo su ogromni planovi, nikada ovakve planove nismo imali - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da će za dve nedelje biti raspisani tenderi za kupovinu šest do osam akceleratora, koji će biti rasporedjeni u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kladovu i Kragujevcu, kao i da će ove godne biti kupljen sajber nož za operacije tumora i nabavljene tri angio-sobe i 25 vozila za hitnu pomoć.

Premijer Srbije je dodao da će u 2017. godini biti izdvojeno i 1,1 milijarda dinara za lečenje retkih bolesti.

S. M.

#Aleksandar Vučić

#Zdravstvo

#novine

'