AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je danas svim pripadnicima romske zajednice i Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine u Srbiji Svetski dan Roma.

Đurić je izrazio želju da se unapredi status pripadnika romskog naroda u svim sferama života, a posebno u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, kulture, zdravstvene zaštite i zaštite identiteta.

Srbija će, kao i do sada, raditi na obezbeđivanju kvalitetnog institucionalnog okvira za unapređenje položaja romske populacije, jačajući multietnički sklad i miultikulturalnost, navodi se u saopštenju iz Kancelarije.

- Danas se sa posebnim poštovanjem sećamo da je u ratnim i poratnim godinama na Kosovu i Metohiji veliki broj Roma delio istu sudbinu sa srpskim narodom i pri tome ostao odan državi Srbiji, što je, kao mnogo puta u istoriji, povezalo naše sudbine u borbi za ostvarivanje ljudskih i političkih prava - naveo je Đurić.

On je istakao da će država Srbija nastaviti da neguje poštovanje prema različitostima i da promoviše politiku jednakosti u oblasti ljudskih i svih drugih prava za njene građanje.

- To je ujedno i mera vrednosti i zrelosti cele države i svakog pojedinca - poručio je Đurić.

#Marko Đurić

'