AKTUELNO

Mladi često eksperimentišu sa različitim načinima predstavljanja sebe, pa tako sve češće u virtuelnom svetu ulaze u opasnu igru u kojoj često doživljavaju neuspeh, rekao je za portal Pink.rs, psiholog Uroš Rajaković.

Trend slikanja selfija zapravo hara svetom. Ljudi često ne razmišljaju o sopstvenoj bezbednosti u želji da naprave što luđu fotografiju.

Mlada Nišlijka Iva M. tragično je nastradala kada je, prilikom snimanja video-klipa na jednoj višespratnici, pala sa zgrade u noći između subote i nedelje.

Psiholog Uroš Rajaković, rekao je za naš portal da mladi u potrazi za sobom sve više „žive“ u virtuelnom svetu koji im pruža doživljaj alternativne realnosti.

- U tom prostoru mogu da eksperimentišu sa različitim načinima predstavljanja sebe. Kada se da primat virtuelnom svetu (društvenim mrežama) počinje opasna igra u kojoj se lako i brzo napreduje i isto tako doživljava neuspeh - rekao je Rajaković.

Foto: Unsplash

Kako kaže, u realnom svetu pogled, dodir, zagrljaj i lepa reč čoveku daju duševnu snagu čija jačina ne bledi vremenom već upravo osobu hrani i štiti u teškim i stresnim životnim situacijama, međutim, dodaje, glad u virtuelnom svetu se ne smanjuje nikada.

- U početku je dovoljan jedan lajk, komentar ili pratilac, a uskoro ni hiljade ni milioni ne pričinjavaju nikakvo zadovoljstvo jer je mehanizam njihovog delovanja u konstantoj devalvaciji. Pratiti trendove ili biti njihov predstavnik (influenser) može doneti virtuelno tapšanje po ramenu, ali ono iznova predstavlja nov zahtev koji se doživljava kao potreba (nešto bez čega se ne može) i naspram koje deluje da je sve dozvoljeno i vredno rizikovati – prijatelje, zdravlje, novac, pa čak o sam život – rekao je Rajaković.

A.A.

#psihologija

#selfi

'