AKTUELNO

Miloš Degenek, štoper Crvene zvezde i reprezentativac Australije, rekao je za portal Pink.rs da je grupa u kojoj je Zvezda jako teška i ozbiljna, ali da će biti lepo igrati sa velikanima evropskog fudbala.

Crvena Zvezda je prošle nedelje ostvarila istorijski uspeh ulaskom u Ligu šampiona. Kakvi su tvoji utisci, pored toga što si zaslužan za postizanje dva neverovatno važna pogotka?

- Sa Zvezdom sam ostvario san, Liga šampiona je nešto što se čekalo 26 godina. Neću to nikad zaboraviti, osećaj je neopisiv i stvarno je teško to pretočiti u reči. Još nisam svestan šta to znači našim ljudima, klubu, navijačima. Učestvovao sam u dva gola i drago mi je što je Ben dao gol, i što smo pomogli našem klubu, ali zaslužni su svi igrači, stručni štab i svi.

Zvezda je u takozvanoj grupi smrti Lige šampiona, zajedno sa PSŽ-om, Liverpulom i Napolijem. Koji je tvoj komentar na žreb i kakva su ti očekivanja?

- Jako je teška i ozbiljna grupa. Biće lepo igrati sa velikanima evropskog fudbala. Testiraćemo se, daćemo sve od sebe.

Kada se osvrnemo na tvoj život, možemo zaključiti da nije bio lak, imao si 16 meseci kada ste izbegli iz Knina, kakav je bio put do Australije i kako se sećaš Dalmacije?

- Ja se, iskreno, Dalmacije ne sećam najbolje, ali moj brat, majka i otac se sećaju i sve znaju. Kroz njihove priče ja slikam svoj život kada sam bio mali. Australija je usledila posle bombardovanja u Srbiji. I jako nam je teško bilo i to je nešto što se neće zaboraviti.

Kada si prvi put zaigrao fudbal i kako je počela tvoja profesionalna karijera?

- Sa osam i po godina sam odigrao prvu utakmicu sa timom. Pre toga sam igrao sa bratom i društvom, tako da je bilo igranja i ranije, ali sa osam prvi put u kolektivu. Profesionalna karijera je počela kada sam imao 17 i po godina, kada sam otišao u Nemačku i tada je život okrenuo i ozbiljno počeo.

Ti si u reprezentaciji Australije, kakav je bio osećaj biti deo Svetskog prvenstva u Rusiji?

- Nisam igrao na Svetskom prvenstvu, ali biti deo reprezentacije je nešto rečima neopisivo.

Kako je počela tvoja evropska karijera?

- Sa 17 i po godina je počela moja evropska karijera, kada sam došao u Stuttgart, u Nemačku, posle toga sam igrao za Minhen 1860, zatim sam prešao u Japanu, odakle sam došao u Zvezdu.

Kako je došlo do toga da zaigraš u Japanu?

- Posle dobre godine, tačnije godinu i po, u Nemačkoj, sa Minhenom 1860, u drugoj ligi Nemačke, dobio sam šansu da odem u Japan, da zaigram tamo i da se oprobam i igram u kontinuitetu što mi je bilo veoma drago i bitno.

Lična karta

Datum rođenja: 28. april 1994. (24 god.)Mesto rođenja: Knin, Republika Srpska KrajinaVisina: 1,87 mPozicija: OdbranaTrenutni klub: Crvena zvezdaBroj: 5Seniorska karijeraGodine                             Klub                                                  Nast. (Gol) 2013 - 2015                Štutgart II                                               9 (0)2015 - 2017                Minhen 1860                                      33 (1) 2017 - 2018               Jokohama                                            37 (2) 2018 -                       Crvena zvezda                                        1 (0)Reprezentativna karijera 2016 -                         Australija                                                18 (0)

#Crvena Zvezda

#Miloš Degenek

'