AKTUELNO

Na današnji dan su prvom međuvladinom konferencijom, zvanično počeli pregovori o članstvu Srbije u EU.

1793. godine – Na giljotini je pogubljen francuski kralj Luj XVI. Revolucionarni Konvent svrgnuo ga je s prestola u septembru 1792. godine, a potom je osuđen na smrt zbog veleizdaje.

1861. godine – Rođen je srpski vajar Đorđe Jovanović, član Srpske kraljevske akademije, profesor i direktor Umetničke škole u Beogradu.

1911. godine – U Monte Karlu je održan prvi auto-reli.

1919. godine – U Dablinu je Kongres partije “Šin fejn” usvojio rezoluciju o nezavisnosti Irske. Britanija nije priznala taj akt i dala je Irskoj status dominiona 1921. godine. Samostalnost Irske priznala je 1949. godine, ali bez Alstera (Severna Irska).

1924. godine – U Gorkom kod Moskve umro je Vladimir Iljič Uljanov Lenjin, vođa Oktobarske revolucije 1917. godine, tvorac sovjetske Rusije, teoretičar marksizma koji je značajno uticao na međunarodni radnički pokret.

Foto: Printscreen Youtube

1936. godine – Eduard VIII postao je kralj Velike Britanije nakon smrti oca Džordža V. Abdicirao je u decembru iste godine da bi mogao da se oženi Amerikankom Volis Simpson.

1938. godine – Umro je Žorž Melijes, koji se smatra prvim filmskim režiserom i prvim sineastom u svetu.

1941. godine – Rođen je španski operski pevač Plasido Domingo. Debitovao je 1966. godine u Meksiku i vrlo brzo stekao reputaciju jednog od najvećih tenora u drugoj polovini 20. veka.

1942. godine – Nemačke snage pod komandom Ervina Romela počele su kontraofanzivu protiv savezničke vojske pod britanskom komandom u severnoj Africi u Drugom svetskom ratu.

1942. godine – Mađarski fašisti su u Drugom svetskom ratu u Novom Sadu sproveli raciju i u naredna dva dana ubili i bacili u Dunav 1.300 novosadskih Jevreja, Srba i Roma.

Foto: YouTube screenshot

1950. godine – Umro je britanski pisac satiričar Džordž Orvel, autor pripovedaka, eseja i romana, među kojima su najpoznatiji “1984” i “Životinjska farma”.

1954. godine – SAD su porinule prvu podmornicu na atomski pogon “Nautilus”.

1957. godine – Umro je srpski kompozitor, dirigent i muzički pedagog Petar Krstić.

1959. godine – Umro je američki filmski režiser i producent Sesil Blaunt de Mil, poznat po istorijskim spektaklima i melodramama (“Deset zapovesti”, “Samson i Dalila”, “Krstaši”).

1976. godine – Dva anglo-francuska konkorda poletela su istovremeno iz Pariza i Londona na prvim redovnim putničkim linijama supersoničnog aviona.

1986. godine – U eksploziji automobila-bombe u istočnom Bejrutu u blizini sedišta hrišćanske Falanga partije predsednika Libana Amina Džemaila, poginule su 22 osobe, a 102 ranjene.

1993. godine – Hrvatske snage napale su teritoriju Republike Srpske Krajine u zonama pod zaštitom UN u nameri da zauzmu Maslenički most, aerodrom Zemunik kod Zadra i branu Peruća.

1997. godine – Kancelar Nemačke Helmut Kol i premijer Češke Vaclav Klaus potpisali su deklaraciju o pomirenju u kojoj je Nemačka izrazila žaljenje zbog nacističke okupacije Čehoslovačke 1938-45, a Češka zbog proterivanja Nemaca iz Sudetske oblasti posle Drugog svetskog rata.

Foto: Tanjug AP

1998. godine – Na poziv kubanskog predsednika Fidela Kastra, papa Jovan Pavle II počeo je petodnevnu istorijsku posetu toj komunističkoj zemlji.

1998. godine – U Bosni i Hercegovini je predstavljena konvertibilna marka, nova zajednička moneta za oba entiteta – Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

2000. godine – Prvi oficiri Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK) položili su zakletvu u Prištini. KZK je formiran transformacijom Oslobodilačke vojske Kosova koja je od 1996. godine vršila oružane napade na policijske stanice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na Kosovu, a tokom 1998. i 1999. godine ušla je u otvoreni sukob sa srpskim snagama bezbednosti. Srbi sa Kosova odbili su da uđu u sastav KZK.

2014. godine – U Briselu su, prvom međuvladinom konferencijom, zvanično počeli pregovori o članstvu Srbije u EU.

S. P.

#Događaji

#Istorija

#Vremeplov

'