AKTUELNO

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović očekuje da će se na proleće pred poslanicima naći predlog zakona o poreklu imovine, i istakla da on nije selektivnog karaktera i da važi za sve.

-Rok za javnu raspravu je narednih 20 dana verujem da tokom prolećnog zasedanja ovaj zakon može da se nađe u Skupštini - rekla je ministarka Kuburović i podsetila da je ovaj zakon bio i deo ekspozea i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Naglašava da je zakon o poreklu imovine antikoruptivan i da će se tokom javne rasprave "možda konkretnije čuti" primedbe.

-Svakako jeste antikoruptivan ukoliko treba da deluje preventivno, ukoliko neko zna da čineći krivična dela stiče imovinu koja će biti oporezovana poreskom stopom od 75 procenata. Svakako je to nešto što ukazuje da će se manje vršiti krivična dela - kaže Kuburovićeva.

Foto: Tanjug

Dodaje i da je utvrđena tačna procedura na koji način može da se utvrdi da li je nečija imovina u skladu sa prihodima prijavljenim Poreskoj upravi, i da ako PU ustanovi da postoje osnovi za neko krivično delo, ima obavezu da te podatke dostavi nadležnom tužilaštvu. Kritiku organizacije Transparentost Srbije ocenila je kao paušalnu.

-Verujem da nisu imali mnogo vremena da se upoznaju sa zakonom, pa ćemo u toku narednih mesec dana možda nešto konkretnije da čujemo - rekla je ministarka. Ističe da je ovo prvi put da je urađen nacrt zakona koji je primenljiv, kao i da prvi put postoje specijalizovani pravnici i službenici koji će se brinuti o njegovom sprovođenju.

Ministarka objašnjava da je za izradu ovog nacrta osnovana radna grupa, a da stručnjaci sada imaju priliku da kažu da li on valja i da možda ponude bolje rešenje.

Foto: Tanjug

-Danas po prvi put imamo specijalizovane sudije, tužioce, ali i policijske službenike koji se bave ovim pitanjem - rekla je Kuburovićeva. Dodala je da će se zakon primenjivati retroaktivno, od 1. januara 2007. godine, i ističe da on nije selektivnog karaktera i da važi za sve.

PROČITAJTE JOŠ: Gojković: Rodna ravnopravnost -preduslov razvoja društva

-Suština je da će upravo Poreska uprava praviti procenu rizika i utvrditi koga će da kontroliše. Ona mora da postupa po prijavama nadležnih organa, i po prijavama građana - rekla je Kuburovićeva i istakla da će oni koji se ovime bave morati takođe da prijave imovinu i prođu bezbednosne provere.

Upitana da li procedura provere nečije imovine može trajati godinama, ministarka kaže da se nada da neće biti tako.

-Suština je da imate alat da vrlo brzo utvrdite da li neko lice ima nesrazmeru između prihoda koje je prijavilo i imovine koja poseduje. Vlada treba da donese uredbu koja se odnosi na koji način može da se proceni nečija imovina. Na osnovu toga ćete videti da li neko svojim stilom života pokazuje da treba da bude predmet kontrole -  rekla je Nela Kuburović.

Navela je da su tri godine najmanji period koji Poreska uprava treba da gleda, a da nesrazmera između onog što je prijavljeno i što stvarno imate treba da bude minimum 150.000 evra.

#Nela Kuburović

#Zakon

'