AKTUELNO

Sagovornici su konstatovali da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa poslanikom Bundestaga Peterom Bajerom, sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu i evropskim integracijama Srbije.

- Interes Nemačke je stabilan i ekonomski jak region - istakao je Bajer.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako objašnjava predsednik Vučić u našoj zemlji posluje oko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju približno 60.000 radnika:

- Zainteresovani smo za dalje unapređenje ekonomske saradnje, kroz kontinuiran rast spoljnotrgovinske razmene i korišćenje investicionih potencijala. Ohrabruje činjenica da su nemački privrednici u Srbiji u najvećoj meri zadovoljni poslovanjem - istakao je predsednik Vučić i dodao da u

Predsednik Vučić je istakao da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke veoma dobri, uz obostrano nastojanje za unapređenje i dalje razvijanje odnosa.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nadamo se da će i tokom ove godine privredna saradnja biti nastavljena istim intenzitetom, kao i da će biti realizovane nove nemačke investicije u Srbiji - zaključio je predsednik Vučić.

Politički dijalog karakterišu razvijena saradnja na svim poljima i vrlo intenzivni kontakti, uključujući i česte posete na visokom i najvišem nivou.

- Veoma cenimo kontinuiranu podršku u procesu evropskih integracija Srbije i očekujemo da Nemačka nastavi da u okviru EU utiče da naši reformski napori budu adekvatno vrednovani. Vlada Republike Srbije je u potpunosti posvećena sprovođenju srednjoročnih i dugoročnih reformi. Kao i do sada, najveće napore usmeravamo na poglavlja 23 i 24, koja su i najzahtevnija - naglasio je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tokom susreta, Vučić je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, u cilju postizanja kompromisnog rešenja, koje će biti prihvatljivo za obe strane.

- Očekujemo da takvo rešenje, ukoliko ga postignemo, dobije podršku Nemačke, Evropske unije i šire međunarodne zajednice - rekao je Vučić.

#Kosovo

#Nemačka

#Srbija

'