AKTUELNO

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je, povodom raspisivanja javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava opštinama i gradovima za mere populacione politike u iznosu od 650 miliona dinara, što je 150 miliona više nego 2018, da je za ovu godinu prioritet usklađivanje rada i roditeljstva.

Đukić Dejanović je u Dnevniku RTS pozvala sve opštine izuzev Beograda, koji ima sredstva za te namene i opština na Kosovu i Metohiji da se pripreme kako bi aplicirale za bespovratna sredstva od 15. februara do 7. marta.

Ministarka je savetovala opštine da naprave prioritete i apliciraju za nepovratna sredstva za populacionu politiku i naglasila da će moći da dobiju i stručnu pomoć kako bi apliciranje bilo uspešno.

- Ove godine je prioritet usklađivanje rada i roditeljstva - istakla je Đukić Dejanović i rekla da je potrebno učiniti da ginekolog i pedijatar budu dostupniji mamama i bebama.

Ona je dodala da, međutim, porodica nije samo beba i mama, već je veoma bitan i partnerski odnos unutar porodice.

Đukić Dejanovićeva je navela kao jedan od problema populacione politike to što mnogo mladih odlazi iz zemlje.

- Kada smo završili istraživanje podaci su pokazali da svaki treći student želi da napusti zemlju, a da 76 odsto onih koji su otišli ne planira da se vrati u zemlju, ali 57 odsto onih koji su otišli želi da investira svoja sredstva i znanje u Srbiju - rekla je ministarka.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Navodi se da je članica ekspertskog tima za ekonomske migracije, koja je o ovoj temi govorila i na Savetu za populacionu politiku, kazala da je plan da se mladi zadrže, a oni koji su otišli da se motivišu da se vrate.

Đukić Dejanovićeva je rekla da će ministri i eksperti pokušati da daju odgovor šta treba uraditi u vezi sa ekonomskim migracijama i napomenula je da se migracije ne mogu stopirati, jer mladi koji odlaze imaju podršku svojih roditelja.

Ona je ocenila treba da se iskoristi potencijal toga što blizu 60 odsto koji su otišli imaju želju da ulažu u Srbiju.

Ministarka je takođe iznela podatak da se povećava broj porodica sa drugim, trećim i četvrtim detetom i najavila i izbor za najodgovorniju kompaniju u pogledu populacione politike, jer je to kako kaže, najbolja promocija rada i roditeljstva.

Povodom Predloga za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je poslanica Stranke moderne Srbije i predstavnica Inicijative "Mame su zakon" Tatjana Macura uputila Skupštini Srbije, Đukić Dejanovićeva je rekla da se čeka da ustavni sud kaže svoje, a da Vlada privodi kraju izmene i dopune zakona, posle tromesečne primene.

Prema ministarkinim rčima, od izmena će imati koristi tri kategorije - žene sa visokim primanjima, žene koje su ostale trudne, a radil su manje od šest meseci i žene koje su odmah ostale trudne po nalaženju posla.

- Koliko god da uradimo, može i bolje - zaključila je Đukić Dejanovićeva.

#Slavica Đukić-Dejanović

'