AKTUELNO

Lekari su zadovoljni oporavkom Dee Đurđević, koja je juče doživela strašnu nesreću kod KBC Dragiša Mišović. Na sreću, brza akcija Marije Dimitrijević pomogla je da Dea svesno i pribrano dočeka Hitnu pomoć, a onda je prof. dr Marko Bumbaširević, kako sam priznaje, učinio nemoguće mogućim i spasio ruku naše koleginice.

Lekari su zadovoljni postoperativnim tokom i načinom na koji je Dea Đurđević reagovala. Kažu da je psihički stabilna i da je veliki borac i pozitivnog duha.

U kobnom trenutku Marija Dimitrijević bila je u jednom od autobusa koji su učestvovali u nesreći. Po struci je laboratorijski tehničar, a čim je čula vriske, istrčala je da pomogne. Ona je bila pored Dee Đurđević do dolaska Hitne pomoći.

Foto: Pink.rs

Samo sam joj rekla "polako, smiri se, sve će da se sredi", a ona je konstantno pričala kako je boli ruka i pitala je "gde je ruka". Pokušala je da se uhvati, a tada sam ja čučnula s njene desne strane i uzela sam njenu desnu ruku na koju je bila naslonjena, kako bih je rasteretila koliko god je moguće. Stisla sam je pod levu mišku, kako ne bi gledala u tom pravcu - priča za Pink Dimitrijevićeva.

Foto: E-stock/Miloš Rafailović

Potvrđuje i da je naša koleginica bila hrabra i u svesnom stanju čekala pomoć.

- Svaka joj čast! Izdiktirala mi je broj telefona svog momka, svoje majke. Pozvala sam ih i pustila ih na spikerfon kako bi razgovarala sa njima. Na trenutke je vrištala kako je boli, tražila mi je nešto protiv bolova, a ja sam joj sve vreme govorila da moramo da sačekamo Hitnu pomoć. Ne mogu da zamislim kakvi su to bolovi i prosto mi je čudno da se od njih nije onesvestila - kaže Dimitrijevićeva.

Foto: TV Pink Printscreen

Brza reakcija ekipa na terenu doprinela je uspešnoj operaciji, koju je na VMA sa timom lekara izveo jedan od najvećih srpskih eksperata u oblasti medicine, prof. dr Marko Bumbaširević. Kako kaže, situacija je bila teža jer je ruka bila iščušana, a ne isečena.

- Svi elementi su bili pokidani i iščupani: i kost i sve mekotkivne strukture su kompletno bile odvojene. Ruka je bila pala, ali smo uspeli da je prišijemo što, mogu da kažem, spada u domen nemogućeg. Od nemogućeg smo, praktično, pravili moguće - kaže za Pink dr Bumbaširević.

Foto: TV Pink Printscreen

Operacijom je, dodaje, i više nego zadovoljan.

Ruka izgleda dobro, cirkulacija je uredna, pacijentkinja se dobro oseća, a sutra ćemo je opet previti pa ćemo videti. Prvih 48 sati su kritični za ovakvu vrstu operacije, ali po svemu sudeći situacija je dobra: pacijentkinja je motivisana da to bude dobro, zrači pozitivnom energijom i automatski je i hirurgu lakše da leči takvog pacijenta - kaže doktor.

Prof. dr Marko Bumbaširević jedan je od naših najpriznatijih mikrohirurga i to ne samo u Srbiji, te je predavanja iz ove objasti držao po celom svetu. Ističe da Srbija ima puno uspešnih lekara, da je mikrohirurgija kod nas na zavidnom nivou, te da teški operacioni zahvati, kao što je to slučaj kod naše koleginice, nisu novost.

#Dea Đurđević

#Doktor

'