AKTUELNO

Slavni fudbaler Zlatan Ibrahimović i pokojni Siniša Mihajlović, inače bivši srpski fudbaler i trener, imali su veoma zategnut odnos, te su čak upali u veliki konflikt na samom početku njihovog odnosa, a zapravo su sve uspeli da izglade i postanu prijatelji.

Već svi znaju da je Ibrahimović sin Šefika i Jurke, koji su još sedamdesetih godina prošlog veka izbegli iz Jugoslavije u Švedska, a Zlatan je tokom svoje fudbalske karijere stekao mnogo prijateljstava, a posebno sa igračima iz zemlja bivše Jugoslavije: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i tako dalje. Posebnu vezu, pored konflikta na samom početku odnosa, Ibrahimović je stvorio sa Sinišom Mihajlovićem, s tim da zapravo malo ko zna za taj njihov sukob.

Kada vratimo film unazad, čini se da to zapravo i nije toliko iznenađenje, s obzirom na to da su, prisetimo se, igrali za suprotstavljene strane.

- Igrali su Juventus i Inter, zakačili smo se na utakmici u jednom duelu i krenuo sam ka Juventusovoj svlačionici. Hteo sam tada da ga ubijem, ili bi on ubio mene, ko zna. Zaustavio me je Bufon u poslednjem trenutku. Ali, posle je došao u Inter, video sam da je sjajan momak i postali smo prijatelji... - pričao je Miha u jednom intervjuu, ističući da je jedan od njihovih duela zapravo onaj kada su ostali na travi i započeli svađu, posle koje je Zlatan prišao i glavom udario srpskog fudbalera.

Siniša je, takođe, u jednom intervjuu istakao da je promenio mišljenje o Zlatanu kada ga je upoznao, a posebno kada je postao trener. Kako je pričao, pamti ga i sa meča Srbije i Švedske, kada su dugo pričali i šalili se, dok je pokušao da ga dovede i u Bolonju.

- Preveliki je bio Zlatan za Bolonju, bio bi to neverovatan transfer, ali pojavio se Milan. Šteta, da nije bilo njih, možda bi ipak došao. Rekao je da će mi javiti kad odluči, održao je reč - pričao je Mihajlović.

Njihov odnos dodatno je očvrsnuo i ta prijateljska spona između njih dvojice dodatno se osnažila kada je Siniša objavio da ima leukemiju i to prvi put tokom 2019. godine, kada je Zlatan jedva smogao snage da pozove Mihajlovića.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Kada sam čuo tu vest, nisam imao snage da ga pozovem. Nekoliko dana je prošlo, pozvao sam ga, on se javio, ja sam uspeo da kažem "Miho, Ibra ovde", i nisam bio u stanju da pričam, ćutao sam da ne čuje kako plačem. Na kraju je on mene uveravao da će sve biti kako treba, bio je jači od mene. To je za mene bilo posebno iskustvo, jer obično ja to radim drugima. Ponudio sam mu pomoć, bio sam tu za njega i rekao mu da mi kaže šta god mu treba - pričao je Zlatan.

Podsetimo, ovo njegovo stanje dodatno je potreslo Zlatana s obzirom na to da je i njegov brat Šapko, nažalost, preminuo posle duge borbe sa teškom bolešću.

Kao jedna od velikih životnih pobeda za Mihajlovića bila je to pobeda leukemije, ali se ona vratila i odnela ga 16. decembra 2022. godine. Posle ovoga, Ibrahimović nije bio u stanju ni da se javno oprosti od svog prijatelja, kako ne bi prolazio još jednom kroz isto, te se u javnosti stvorila pogrešna slika da to nije učinio zbog nekog sukoba.

Foto: Instagram.com

- Zahvaljujemo se čak i onima koje je moj brat smatrao velikim prijateljima i učestvovao je u stvaranju njihovih karijera, a koji se nisu pojavili na poslednjem ispraćaju ni izrazili saučešće porodici. Njima nek je na čast! - poručio je Dražen Mihajlović, Sinišin rođeni brat, a u njegovoj poruci mnogi su osetili prozivku za Zlatana, s obzirom na to da se na sahrani nije pojavio, a čak nije ni, kako se prenosilo, poslao cveće na groblje.

Podsetimo, Siniša je sahranjen na groblju "Kampo Berano" u Rimu samo tri dana nakon smrti, 19. decembra 2022. godine.

Kako je vreme odmicalo, ispostavilo se da Dražen, brat pokojnog Siniše Mihajlovića, nije ništa zamerao Zlatanu, a u prilog tome da je to zapravo istina, govori i objašnjenje Sinišinog kuma, Miroslava Tanjga.

- Neki igrači s kojima je Miha imao konflikte, najviše su brinuli i zvali. I to, ne iz k**toazije, nego su se interesovali za čoveka koga su mnogo cenili. Bio sam često u kontaktu sa Zlatanom Ibrahimovićem, Ademom Ljajićem... Zvali su redovno igrači s kojima je sarađivao, Kolarov, Ivanović... da ne nabrajam i ne propustim nekog. Jer, svi naši igrači i sportisti koji su ga poznavali su se ljudski interesovali. Takođe, veliku brigu pokazali su Italijani, igrači iz raznih zemalja koji su tamo nastupali. To je bila briga, ljubav i dokaz koliko je Miha bio veliki i koliko su ga voleli - rekao je Tanjga u intervjuu za "Novosti".

Foto: Tanjug AP/Spada/LaPresse via AP

Siniša je ostao upamćen po brojnim uspesima u svojoj karijeri, a posthumno je odlikovan Ordenom Republike Srpske sa zlatnim vencem, orden je Sinišinoj majci Viktoriji Mihajlović uručio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je iza sebe ostavio suprugu Arijanu sa kojom ima petoro dece: tri sina i dve kćerke.

Autor: Nikola Žugić